Građani preplavili Hrvatski sabor

08.10.2022.

Zadnja izmjena 19:32

Autor: T.V./HRT/Hina

Građani preplavili Sabor

Građani preplavili Sabor

Foto: Dnevnik / HRT

Saborske klupe danas su, neobično za subotu, bile pune. No nisu ih popunili saborski zastupnici, nego građani. U povodu Dana Hrvatskog sabora, koji se obilježava u spomen na 8. listopada 1991., kada je donesena povijesna odluka o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala neovisna država - građanima su saborska vrata bila otvorena. Domaćin im je bio predsjednik Gordan Jandorković, a mnogi od njih spremno su postavljali pitanja i davali prijedloge. Najviše u vezi s neprimjerenom komunikacijom zastupnika.


Građani su preplavili Hrvatski sabor. Jedna skupina obišla je i ured njegova predsjednika. Netko je došao zbog restorana, a netko zbog mjesta velikih političkih bitki. Na subotnje jutro u sabornici neobičan prizor, klupe su bile pune, ali umjesto zastupnika, sjedili su oni koji su ih izabrali. Zastupnicima zamjeraju međusobna vrijeđanja, a stariji su zabrinuti zbog mirovina.

Gospođa Ilka s krajnjeg juga zaputila se u Sabor da bi se izborila za svoje dijete. Rekla je da ima kćer s autizmom koja je stavljena na marginu. Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković rekao joj je da dođe kako bi mu pojasnila.

- Molim da dođete i da točno kažete o čemu se radi kako bismo onda mogli vidjeti možemo li pomoći i na koji način. Evo to bi mi bila nekako kruna ovog našeg druženja, rekao je.

Nakon niza kritika, ovo je druženje na kraju ipak imalo plemenitu svrhu.

Povijesnu odluku Sabor je donio dan nakon što je istekao tromjesečni moratorij na odluku o samostalnosti Hrvatske od 25. lipnja i nakon što su dan prije zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore, tadašnje sjedište Vlade i prvog predsjednika Franje Tuđmana.

Zbog sigurnosti, zastupnici su povijesnu odluku jednoglasno donijeli u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Bili su to teški dani za Hrvatsku suočenu sa srpskom i agresijom JNA.

- Prolazila je tada naša domovina teške ratne strahote i razaranja koja su znatno otežala naše početne pozicije u odnosu na ostale postkomunističke zemlje, podsjetio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković te istaknuo zaslužne zbog kojih živimo u demokratskoj i suverenoj državi.

- Zahvaljujući viziji i odvažnosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, nesebičnom davanju svakoga hrvatskog branitelja te doprinosu brojnih znanih i neznanih hrvatskih ljudi, danas živimo u demokratskoj i suverenoj Hrvatskoj, rekao je Jandroković, domaćin građanima koji su odlučili posjetiti Sabor.

Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora

Nakon što ga je posljednje dvije godine omela pandemija, Sabor je organizirao Dan otvorenih vrata, a građani su, bez najave, u saborsku zgradu mogli ući od 10 do 17 sati i uz stručno vodstvo razgledati dvorane i protokolarne prostore koji nisu dio uobičajenih programa obilaska za posjetitelje.

- Srdačno ih pozivam da nam se pridruže na ovoj strani Trga svetog Marka, rekao je Jandroković, koji je i zastupnike pozvao da se susretnu s građanima.

Građani su u zgradu Sabora mogli ući na glavni ulaz, s Trga sv. Marka broj 6, uz uobičajen sigurnosni pregled, u skupinama od četrdeset posjetitelja. Program razgledavanja trajao je oko 30 minuta.

Za posjetitelje iz inozemstva, organiziran je bio program obilaska na engleskom jeziku u 10.30 i 15 sati. Osobama koje se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima, bio je osiguran pristup bez čekanja u redu.

Dan otvorenih vrata manifestacija je koja se u Saboru održava od 2013. i uvijek se okupi velik broj zainteresiranih građana iz zemlje i inozemstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!