15:58 / 17.03.2020.

Autor: P.F./HRT

Sabor: Sjedit će se u svakoj drugoj klupi, na galerijama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kako bi se osiguralo da svaki od 151 zastupnika može biti u sabornici te sjediti na propisanoj distanci, sjedit će u svakoj drugoj klupi, na sjedalicama na kojima sjede predstavnici Vlade, na onima sa strane dvorane te na sve tri galerije.
Radi sprječavanja širenja koronavirusa Hrvatski sabor svoj će plenarni rad organizirati poštujući preporuke Kriznog stožera o minimalnoj udaljenosti između osoba, službeno su u utorak odgovorili iz Sabora ne navodeći pojedinosti te organizacije.

Neslužbeno se, međutim, doznaje da je za srijedu, kad se zastupnici okupljaju u sabornici, napravljen novi raspored sjedenja.

Kako bi se osiguralo da svaki od 151 zastupnika može biti u sabornici te sjediti na propisanoj distanci, sjedit će u svakoj drugoj klupi, na sjedalicama na kojima sjede predstavnici Vlade, na onima sa strane dvorane te na sve tri galerije.

Precizan plan sjedenja zastupnici bi trebali dobiti poslijepodne, dok bi ih u srijedu ujutro na mjestima gdje će sjediti trebale dočekati kartice s imenima.

Mislilo se i na glasovanje jer će Sabor u srijedu glasovati o prijedlogu da se dnevni red dopuni Vladinim paketom zakona za pomoć gospodarstvu te izmjeni Zakona o civilnoj zaštiti. S obzirom da zbog novog rasporeda svi zastupnici fizički neće moći glasovati elektronskim putem, kombinirat će se elektronsko i ručno glasovanje.

Sabor je već dao upute medijima kako se u novim okolnostima trebaju organizirati u saborskoj zgradi, a pokrenuo je i postupke izrade internih protokola za sprječavanje širenja koronavirusa.

Od svojih je ustrojstvenih jedinica zatražio je da sastave listu djelatnika prema kriterijima rizičnosti (kronični bolesnici, stariji od 60 godina, djelatnici koji imaju djecu ili skrbe za starije roditelje) i nužnosti kako bi se utvrdio nužan broja djelatnika s kojima Sabor može raditi.

Zamoljeni su i da predlože način obavljanja poslova i osoba koje će posao obavljati u Saboru, izmjenično u ciklusima od dva tjedna.

Iz Sabora su službeno priopćili da ih nijedan novi zastupnik, nakon SDP-ovca Joška Klisovića, nije obavijestio da je u samoizolaciji.

Naveli su i kako djelatnici straže i konobari, koji dnevno kontaktiraju s puno ljudi, u radu koriste i zaštitne rukavice. Isto rade i kuhari iz saborske kuhinje koji koriste i zaštitne maske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!