Sabor: Skidanje imuniteta zastupniku Vinku Grgiću

20:26 / 13.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

SDP-ov zastupnik Vinko Grgić

SDP-ov zastupnik Vinko Grgić

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Sabor je danas raspravio izvješće Mandatno imunitetnog povjerenstva koje je predložilo skidanje imuniteta SDP-ovom zastupniku Vinku Grgiću radi vođenja kaznenog postupka po zahtjevu Ureda europskog tužitelja zbog sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita.

Ured europskog javnog tužitelja ima nadležnost nad istragama, kaznenim progonima te pokretanja sudskih postupaka vezanih uz kaznena djela kojima je prouzročena šteta proračunu Europske unije.

Vinko Grgić zastupnik je 10. saziva Hrvatskog sabora te na temelju Ustava i Poslovnika Hrvatskog sabora ima imunitet do prestanka mandata te bez odluke Hrvatskog sabora ne može biti pritvoren niti se protiv njega može voditi kazneni postupak.

Sabor je također raspravio i MIP-ovu odluku o mirovanju mandata zastupnice Rade Borić s 15. rujnom, kada zastupničku dužnost počinje obnašati Ivana Kekin.

Borić je izabrana s liste Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORAH i Zagreb je naš, a nakon što se drugi s te liste Milan Kekin pismeno izjasnio da ne želi obnašati zastupničku dužnost ta je lista odredila Ivanu Kekin za zamjenu Radi Borić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!