12:35 / 12.03.2020.

Autor: S.M./Hina

Sabor smanjio obveze radi zaštite od koronavirusa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pozvao je zastupnike da ne iskorištavaju nastalu situaciju za prikupljanje političkih bodova te im poručio kako je ovo situacija gdje je primarna osobna odgovornost.
U Hrvatskom saboru obveze su smanjene na najmanju moguću mjeru, vodimo računa o zdravstvenoj sigurnosti, ne samo zastupnika, nego i svih građana koji dolaze u Sabor, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Time je odgovorio zastupniku Hrvoju Zekanoviću (Suverenisti) koji je izjavio da se zbog pandemije "nalazimo u jednom od najopasnijih razdoblja za našu državu i čovječanstvo, a da se Sabor ponaša kao da se ništa ne događa".

- Tražim da hitno u proceduru stavimo raspravu o toj iznimno važnoj točki, trebali bi trajno zasjedati zbog ove iznimno opasne situacije, rekao je Zekanović, tražeći stanku dok je Sabor raspravljao o zakonskom prijedlogu o profesionalnoj mirovini koji je predložio Mirando Mrsić (Demokrati). Ocijenio je da se poduzimaju "dobre mjere", ali i naglasio da bi mnogi zastupnici mogli dati dobre savjete u nastaloj situaciji.

Jandroković mu je odgovorio da Sabor i njegovo čelništvo pozorno prate što se događa, dogovorena je odgoda svih tematskih sjednica i organiziranih posjeta, odgađaju se međunarodne obveze. Najavio je da će se u petak, vjerojatno, obaviti konzultacije na razini saborskog Predsjedništva s klubovima zastupnika i vidjeti kako će se postupati.

Pozvao je zastupnike da ne iskorištavaju nastalu situaciju za prikupljanje političkih bodova te im poručio kako je ovo situacija gdje je primarna osobna odgovornost. I Mrsić je pozvao sve stranke da sjednu i razmotre mjere koje treba poduzeti da se "epidemiju pred nama ograniči", da se dogovore oko mjera za gospodarstvo, "jer očito da epidemija neće brzo stati". Poručio je da je u "ratu protiv koronavirusa" potrebno zatvoriti vrtiće i škole, ograničiti sve skupove s više od deset ljudi, ali i privremeno prekinuti rad Sabora.

- Virus je tu i moramo biti odlučni, naglasio je Mrsić te dodao da Vlada i Nacionalni krizni stožer trebaju iskoristiti to što je Hrvatska do sada bila korak ispred epidemije te poduzeti odlučne mjere. Pozvao se na primjer Kine u kojoj je vidljivo, tvrdi, da samo odlučni potezi i jake mjere mogu zaustaviti širenje virusa. Ocijenio je i da su mjere poput ograničavanja kontakata, samoizolacije i zatvaranja škola i vrtića Vlada i Krizni stožer već ranije morali donijeti za cijelu Hrvatsku, a ne samo za Istarsku županiju.

Mrsić smatra da bi zbog ove neuobičajene situacije trebalo inicirati sastanak svih stranaka u Saboru, kako bi se u ovom "ratu protiv virusa" postigao nacionalni konsenzus kako se postaviti u ovoj krizi koja se ne tiče samo virusa, već i gospodarske krize.

Najnovije današnje informacije o koronavirusu pročitajte ovdje.

U Samoboru zatvorena tržnica zbog zaštite od koronavirusa

HSS-ov saborski zastupnik i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak potvrdio je novinarima u Saboru da je, slijedom uputa Stožera civilne zaštite vezano za koronavirus, u Samoboru u potpunosti zatvorio tržnicu i ograničio okupljanja do sto ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!