13:17 / 26.01.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Sabor: Što se može s 375 kuna mjesečno?

 Nastavak 10. sjednice Hrvatskoga sabora

Nastavak 10. sjednice Hrvatskoga sabora

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Saborski zastupnici danas su pozdravili Vladin prijedlog po kojem će nezaposlene osobe s invaliditetom (OSI) moći ostvariti pravo na novčanu naknadu ako se prijave u evidenciju nezaposlenih HZZO-a, oporba pritom upozorava da je naknada od 375 kuna nedovoljna.


- To je na razini učeničkog džeparca, to je daleko nedovoljno da bi osobama s invaliditetom omogućilo preživljavanje, rekla je Marija Selak Raspudić (Most) u raspravi o izmjenama Zakona o tržištu rada.

Što se može s 375 kuna mjesečno?

I Marijan Pavliček (HS) pita se što se može s tim iznosom mjesečno. To je omalovažavanje dostojanstva osobe, to je premalo, kazao je Pavliček, precizirajući kako je novčana pomoć za nezaposlenu OSI određena u visini 10 posto minimalne plaće, odnosno 375 kuna.

HDZ-ova Ljubica Lukačić (HDZ) slaže se da je naknada mala, no podsjeća da je Vlada u sustavu socijalne skrbi podignula najvažniju naknadu za OSI, a to je osobna invalidnina.

- Ukinula je imovinski i prihodovni cenzus, u petak glasujemo o zakonu o socijalnoj skrbi koji će za OSI značiti dva koraka naprijed, kazala je Lukačić.

Objasnila je i kako naknadu od 375 kuna OSI primaju nakon završenog obrazovanja, kad su nezaposlene neovisno koliko jesu ili nisu radile.

- Osim toga, ovu će naknadu moći primati i uz osobnu invalidninu, naglasila je Lukačić.

Za zapošljavanje OSI preko 640 milijuna kuna.

 Državni tajnik u Ministarstvu rada Ivan Vidiš naveo je da je ta naknada do sada iznosila 350 kuna mjesečno, sada će iznositi 375.

Svako je povećanje pomoći dobro došlo, no ovdje se radi o 25 kuna mjesečno, što se s tim može, pita se i Davor Dretar (DP) upozoravajući da je uključivanje OSI u svijet rada vrlo otežano, da ih trećina nikada nije radila, da nema kvalitetnih poticaja.

- Koliko je OSI zaposleno u zdravstvenim ustanovama i kolike su kazne, odnosno penali za njihovo nezapošljavanje, pita Andreja Marić (SDP)?

- Penali su 975 kuna, oko devet tisuća poslodavaca ima obvezu zaposliti OSI, odgovara Vidiš i navodi kako je od 2016. država u zapošljavanje OSI uložila preko 640 milijuna kuna.

Pitanje broja zaposlenih OSI podijelilo je većinu i oporbu.

- Unatoč koroni, Vlada je unatrag pet godina uspjela osigurati više od pola milijarde kuna za poticanje zapošljavanja i podizanje kvalitete života OSI, njihovo je zapošljavanje 15 posto veće u odnosu na 2017. godinu, kaže Majda Burić (HDZ).

Obmanjuje javnost, uzvraćaju joj Katarina Peović (RF) i Selak Raspudić, koja ističe kako pravobraniteljica za OSI navodi da u posljednje tri godine broj zaposlenih OSI pada. 

Tko nije pročitao zakon?

Ova Vlada nije omogućila ljudima ni da kupe svježa jaja, nego imaju stara i pokvarena, konstatirala je Mostova zastupnica koja je, uz Hrvoja Zekanovića (NZ) reagirala na raspravu Ivane Kekin (ZLB) o razlozima i posljedicama pada broja stanovnika.

Kekin je govorila izvan teme, a predsjedavajući je zbog toga nije opomenuo, primijetio je Zekanović, a Selak Raspudić dodala kako im je kolegica govorila generalno o tržištu rada i kako vjerojatno nije ni otvorila predmetni zakon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!