12:09 / 23.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Sabor: U 20 godina u razminiranje utrošeno 5,5 milijardi kuna

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za razminiranje je ostalo oko 405 četvornih kilometara. Vlada je predložila da se rok za konačno razminiranje produlji za sedam godina, na 1. ožujka 2026.
Unatrag 20 godina Hrvatska je za razminiranje utrošila gotovo 5,5 milijardi kuna. Od završetka Domovinskog rata u minskim incidentima stradalo je 595 osoba, 203 smrtno, ali prošla godina bila je prva bez minskih žrtava, istaknuto je u Saboru koji je raspravio izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim sredstvima u 2017.

Početkom prošle godine minski sumnjivo područje prostiralo se u devet županija, na 447 četvornih kilometara, i bilo obilježeno s oko 14.000 oznaka, izvijestio je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Plan protuminskog djelovanja za prošlu godinu nije izvršen, od predviđenih 58,3 četvornih kilometara razminirano je 36,5, a od osiguranih 505 milijuna a potrošeno je 347 milijuna kuna.

Za razminiranje je preostalo oko 405 četvornih kilometara, što se neće moći napraviti do 1. ožujka 2019., pa je Vlada predložila da se rok za konačno razminiranje produlji za sedam godina, na 1. ožujka 2026.

Tempom razminiranja i procesima u tom poslu oporba nije zadovoljna.

Svake se godine troši sve više novca, čisti sve manje prostora i pronalazi sve manje mina, lani samo 1300, konstatira Branimir Bunjac (ŽZ) i dodaje kako je nevjerojatno da se čiste i minski sumnjiva polja. Netko u uredu procijeni neko područje miniskim sumnjivim, izlazi poritotehničar da bi se otkrilo da ondje nema nijedne mine, kaže zastupnik i dodaje da na 28 pregledanih područja nije pronađena nijedna mina.

Bunjac tvrdi da su neke afričke zemlje mnogo efikasnije u razminiranju od Hrvatske, a nemaju sredstva EU-a niti su bogate kao Hrvatska. Mozambik je u 20 godina očistio zemlju od mina, ovakvim tempom, Hrvatskoj bi za to trebalo 150 godina, tvrdi.

Dosadašnjim tempom minimalno će trebati 13 godina da Hrvatska bude razminirana, a ako ne bude sredstava iz EU-a, to će onda trajati tko zna koliko godina, izračunao je Ranko Ostojić (SDP), smatrajući da podaci upućuju na to kako je netko zainteresiran da razminiranje bude dobar biznis i da se Hrvatska tako skoro ne očisti od mina.

Glavni zaključak Izvješća treba biti novi program razminiranja i financiranja koji će biti realan, ali ambiciozan, kaže Vesna Pusić (Glas), koja pita i zašto je lani na razminiranju bilo angažirano 40 različitih tvrtki, tumačeći da je u tim okolnostima teško držati ujednačenu kvalitetu.

Prijenos pratite ovdje:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!