Čuraj: Posredno će i umirovljenici imati koristi od uvođenja eura

29.09.2022.

Zadnja izmjena 13:21

Autor: Hina/HRT

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj poručio je u četvrtak da će od uvođenja eura kao nacionalne valute posredno koristi imati i umirovljenici.

Saborski zastupnici raspravljaju izmjene i dopune Zakona o tržištu kapitala te izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama kojima se pristupilo radi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Uz to, raspravljaju i izmjene i dopune Zakona o sustavu osiguranju depozita koje se donose u cilju dodatnog usklađenje važećeg Zakona s odredbama Direktive EU.

- Imat će apsolutno puno posrednih benefita, iskustava članica koje su ulazile u eurozonu govore o rastu standarda, ekonomskih aktivnosti, o boljem životu, rekao je Čuraj u Hrvatskom saboru koji razmatra Zakon o tržištu kapitala i Zakon o kreditnim institucijama koji se mijenjaju zbog uvođenja eura.

- Ako rastu ekonomske aktivnosti, onda raste i prosječna plaća, a onda rastu i mirovine, dakle posredno, dodao je Čuraj na upit Marijana Pavličeka iz Hrvatski suverenista.

Osobe starije od 65 godina čine 24 posto stanovništva, a njihova mirovina prosječno iznosi oko 350 eura, rekao je Pavliček upitavši koje će oni benefite imati od eura. Ponovio je kako u vremenu najveće krize nije pravi trenutak za uvođenje eura.

- Jedina prednost od ulaska u eurozonu je što će se država moći jeftinije zaduživati, a to je očigledno jedini način funkcioniranja ove Vlade, ustvrdio je.

I Zvonimir Troskot (Most) drži da nije pravi trenutak za uvođenje eura. Pita kako će rasti plaće ako njihov rast ne proizlazi iz valutne razmjene već produktivnosti rada, te kako će rasti standard građana uz trenutnu inflaciju.

Veća konkurentnost, ukidanje transakcijskih troškova, veća otpornost gospodarstva i financijskog sustava na krize, privlačenje izravnih stranih ulaganja, smanjivanje tečajnih neizvjesnosti, odgovorio mu je Čuraj nabrajajući koristi od eura.

Ulazak u eurozonu je izrazito opasan u ovom trenutku, ustvrdio je Troskot ocijenivši da ćemo to skupo platiti. 

Boris Lalovac
(SDP) kazao je kako ne kaže da je euro sjajan, ali je najmanje loše u ovom trenutku kada svi gube.

Građanima je bitno da imaju nisku kamatu, da mogu doći do određenog financiranja i da im to ne ugrožava životni standard i ako to brane ovi zakoni - ne vidim razlog protiv, rekao je Lalovac.

Izmjenama dvaju zakona gdje god se u odredbama pojavljuje kuna ona se konvertira u euro po fiksnom tečaju, s tim da kod sankcija dolazi do zaokruživanja na nižu deseticu pa će primjerice 516,23 eura biti zaokruženo na 510 eura.

Nakon toga, zastupnici će raspravljati o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi kojim je proširen krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja te se osigurava ostvarivanje zaštite za najosjetljivije skupine korisnika sustava socijalne skrbi.

Izmjenama i dopunama tog zakona, koji se donosi po hitnom postupku, proširen je krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja. Propisna je i mogućnost da roditelj njegovatelj ili njegovatelj imaju pravo na veći iznos naknade ako dijete s teškoćama u razvoju ili osobu s invaliditetom, zbog zdravstvenog stanja, nije moguće uključiti u programe i usluge u zajednici.

Također, dodatno se uvećava naknada roditelju koji samostalno njeguje dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom, kao i da se pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja priznaje s danom izvršnosti rješenja.

Uz to, povećan je iznos naknade za osobne potrebe korisnika prava na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja prema potrebama pojedinih korisničkih skupina koja se priznaje danom početka korištenja usluge smještaja ili organiziranog stanovanja.

Za provedbu tog osigurat će se dodatna financijska sredstava u ovoj godini u iznosu od 435.000 kuna i to preraspodjelom unutar razdjela Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Time će se omogućiti ujednačeni početak priznavanja prava i isplate naknade koja proizlazi iz priznatoga prava na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja i prava na naknadu za osobne potrebe onih korisnika kojima je pravo bilo priznato u vrijeme stupanja na snagu zakona i kojima je to pravo priznato sukladno tom zakonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!