Oporba: Potrošače se nije štitilo kod uvođenja eura

02.03.2023.

Zadnja izmjena 12:40

Autor: V.K./HRT/Hina

Sjednica Sabora

Sjednica Sabora

Foto: Patrik Macek / Pixsell

U trenutku kad se hrvatskim građanima prijeti novim poskupljenjima ionako već skupe hrane, pića, kućnih potrepština i energenata, Hrvatski sabor raspravlja o novom prijedlogu zakona koji bi trebao unaprijediti zaštitu prava i interesa potrošača. Kad bi taj prijedlog bio i najbolji na svijetu, što nije - poručuje oporba - hrvatski će potrošač od njega imati malo koristi dok god se naša Vlada ne ugleda na kolege u Sloveniji, Mađarskoj ili Poljskoj koji su u slučaju franak prvi stali na stranu svojih oštećenih građana, a ne banaka. 

Zakonom o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača u pravni sustav prenosi se EU direktiva čiji je cilj olakšati pristup pravosuđu radi zaštite kolektivnih interesa potrošača.

- Sustav kolektivne zaštite prava potrošača važan je alat za zaštitu prava većeg broja potrošača kada pojedini trgovac svojim postupanjem krši prava. Ja ne znam hoće li ovaj zakon smanjiti nepoštene poslovne prakse na tržištu, to sigurno neće, ali će sigurno omogućiti potrošačima da ako su oštećeni nepoštenim trgovačkim praksama mogu tražiti u jednom postupku i zabranu takvog ponašanja od strane trgovaca, a istovremeno i dobiti naknadu štete što do sada nije bilo moguće, rekao je Mile Horvat, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Saborski zastupnici nisu u četvrtak imali veće primjedbe na prijedlog zakona koji uređuje zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača, no dio oporbe ukazao je na propuste u zaštiti potrošača kod uvođenja eura i u slučaju franak.

- Sve u svemu zakon nije loše napisan, u ministarstvu poprilično solidno je odrađen ovaj zakon, ustvrdili su Davor Dretar (DP) i Marin Miletić (Most). 

Raspravu o zakonu dio oporbe iskoristio je kako bi ukazao na propuste u zaštiti potrošača kod uvođenja eura i u slučaju franak.

- Dirljivo je slušati o brizi za potrošače s obzirom na to koliko je propusta napravljeno u brizi o potrošačima prilikom uvođenja eura, kazao je Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati). Tek u veljači smo dobili aplikaciju koja će pratiti cijene i poskupljenja a koštala je oko 200 tisuća kuna, dok je istovremeno jedan mladi programer napravio aplikaciju za manje od tisuću kuna koja prati duplo više podataka, dodao je.

- Kad nema aplikacije - ne valja, kada ima aplikacije - ne valja, kada se ne kaže koji su to trgovački lanci koji nisu podizali cijene - ne valja, kada znamo da su to Tommy, Konzum, KTC - ne valja što smo to rekli. Volio bih da se dogovore valja li ta transparentnost ili ne valja, rekao je Hrvoje Zekanović, neovisni zastupnik.

- Ako ćemo o koegzistentnosti i dosljednosti ja bih vas to mogao pitati. Donedavno ste bili najveći kritičar HDZ-a, a sad ste zaljubljeni u AP-a. Ako ćemo o dosljednosti, pametnome dosta, odgovorio mu je Hajduković.

Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je da dok raspravljaju o pravima potrošača institucije Hrvatske ne donose odluke u skladu s EU direktivama, koje idu protiv hrvatskih potrošača. Ističe da 55.000 obitelji ne može dobiti pravdu, ne može dobiti odluku Vrhovnog suda koja ide u smjeru proglašenja ništetnosti cjelokupnih kredita i kamata vezano uz švicarski franak.

- Zašto slovenski sudovi donose odluke koja idu u korist svih potrošača koji ne moraju pojedinačno dizati tužbe, zašto su mađarski potrošači i poljski potrošači dobili svoju zadovoljštinu, zašto su njihove države stale iza njih, upitao je Grmoja.

- Popustilo se zaštititi i građane koji su zbog nekih svojih životnih okolnosti bili u nemogućnosti vraćati svoje dugove i čiji su dugovi prodani agencijama za naplatu potraživanja, kazala je Sandra Benčić (Možemo!).

Barbara Antolić Vupora (SDP) upozorila je na nedovoljne kapacitete udruga za zaštitu potrošača za koje kaže da su najslabija karika sustava za zaštitu potrošača. Udruge za zaštitu potrošača su važan dio omogućavanja prava potrošaka, naglasila je.

O zaštiti potrošačkih prava i interesa


Zaknom se uređuju pravila parničnog postupka kojim se odlučuje o povredama prava potrošača iz brojnih područja, od općih prava potrošača, prava putnika, zaštite osobnih podataka, korisnika elektroničkih komunikacija, turističkih usluga, financija i drugih, objasnio je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Također, propisuje se i mogućnost podnošenja predstavničke tužbe koja će, uz zahtjev za utvrđenje i zabranu daljnjeg protupravnog postupanja trgovca, moći obuhvaćati i zahtjev za naknadom štete potrošačima kojima je šteta nastala, a koji su izjavili da žele biti obuhvaćeni predmetnom tužbom.

Uređuje se i mogućnost rješavanja sporova medijacijom kao bržim i jednostavnijim načinom rješavanja sporova.

Osim navedenog, propisuju se i pretpostavke pod kojima udruge i savezi udruga za zaštitu potrošača mogu biti uvršteni na Popis ovlaštenih tijela za podnošenje predstavničke tužbe.

Sabor će raspraviti i izmjene Zakona o Hrvatskoj komori inženjera tehnologije prometa i transporta po kojima bi se u tu Komoru mogli udružiti i magistri inženjeri, koji su završetkom stručnog diplomskog studija prometa stekli 300 ECTS bodova. Učlanjenje u Komoru ne bi bila obveza, već pravo.


U petak se glasuje o povjerenju premijeru


Ovotjedni rad Sabor će zaključiti u petak, glasovanjem o nizu raspravljenih točaka, među njima i o prijedlogu 33 oporbenih zastupnika da opozove premijera Andreja Plenkovića.


Premijerov opoziv inicirao je Domovinski pokret, koji ga u suradnji s ostalom oporbom proziva za brojne afere: Janaf, Ina, 'sms', ali i za zatvaranja sisačke Rafinerije, izostanak obnove i zdravstvene reforme.


Prvi je to put od listopada 2016., kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost da se raspravlja o njegovu opozivu. Oporba je od tada, bezuspješno, nastojala opozvati cijelu Vladu i niz ministara, nikada premijera.


Da bi uspjela u svom naumu, oporba mora pridobiti 76 zastupnika, što je teško zamislivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!