19:13 / 11.07.2019.

Autor: M.Š./HRT

Sabor u petak neće glasovati o Malenici

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković ispred Banskih dvora dao je izjavu novinarima. Obznanio je ime Kuščevićevog nasljednika. Radi se o Ivanu Malenici.
Premijer Andrej Plenković ispred Banskih dvora dao je izjavu novinarima. Obznanio je ime Kuščevićevog nasljednika. Radi se o Ivanu Malenici.


- Odlučio sam da za novog ministra uprave predložim Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku. Mlad čovjek, pravnik, koji se razumije u teme javne uprave i sve što je povezano s nadležnostima Ministarstva uprave. Mislim da je odličan izbor i osvježenje, kazao je premijer te potom dodao:

- Mi ćemo u sljedećim danima obavljati konzultacije i vezano uz neka druga mjesta u Vladi, izglasavanja povjerenja i njemu te drugima. Kada procijenimo da je pravi trenutak, predložit ćemo Hrvatskom saboru.

S Markova trga se javio naš reporter Igor Dunaj.

U petak nema glasovanja o Malenici

Iako se očekivalo, Hrvatski sabor u petak ipak neće glasovati o novom ministru uprave, a prije ljetne stanke glasovat će o nizu zakona koje je raspravio proteklih dana te kadrovskim rješenjima.

U petak u 8.30 održava se sjednica Kluba HDZ-a. Andrej Plenković će predstaviti novog ministra, no Ivan Malenica neće doći u Sabor, neslužbeno se doznaje. Ne održava se niti Odbor za Ustav koji bi kao matični trebao o njemu raspravljati, a to znači da niti nema glasovanja.

O Malenici bi se trebalo glasovati zajedno s drugim ministrima nakon rekonstrukcije Vlade, i to na izvanrednoj saborskoj sjednici. Također neslužbeno, ta bi se sjednica mogla održati idućega tjedna.

Tko je Ivan Malenica?

Rođen je 21.srpnja 1985. u Šibeniku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na pravnom fakultetu u Splitu diplomirao je 2008.g.

Istaknuo se kao student na posljediplomskom doktorskom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu na smjeru Javno pravo i uprava.

Od 2009. godine zaposlen je na Veleučilištu u Šibeniku. Dužnost dekana Veleučilišta u Šibeniku obnaša od listopada 2017.g.

Objavio je više znanstvenih i stručnih radova u zbornicima s međunarodnom recenzijom te sudjelovao na više desetaka međunarodnih znanstveno stručnih konferecnija.

Prošle godine, Malenica je imenovan za predsjednika HDZ-ovog Odbora za upravu, sa zaduženjem savjetovanja Andreja Plenkovića na području vezanom za javnu upravu.

Na toj poziciji, Malenica je zamijenio nekadašnju kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac. Prošle godine postao je član Savjeta za razvoj javne uprave pri Ministarstvu uprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!