Malenica: Zakonom o plaćama i uredbama bolji status državnih službenika

14.06.2023.

Zadnja izmjena 13:50

Autor: Hina/HRT

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u srijedu u Saboru da će se nakon donošenja zakona o plaćama i dviju uredbi za državne i javne službe povećati plaće i popraviti materijalni status državnih službenika i namještenika.

Zakon o plaćama je na javnom savjetovanju i predstavlja novinu u upravljanju ljudskim potencijalima u javnoj i državnoj upravi, a nakon njega idu dvije uredbe. Cilj nam je do kraja godine donijeti zakon i pripremiti dvije uredbe koje će dovesti do toga da se dodatno još povećaju primanja dijelu službenika i namještenika, pogotovo onima koji nisu dovoljno plaćeni", rekao je Malenica tijekom rasprave o izmjenama Zakona o sudskom registru i Zakona o trgovačkim društvima.

Time je odgovorio Vesni Nađ (Socijaldemokrati) kada će biti donesen zakon o plaćama jer se o njemu govori već "dok je on počeo svoju radnu karijeru i dok je vjerojatno imao više kose na glavi".


Peović pozvala Malenicu da pokuša preživjeti mjesec sa 600 eura


Katarinu Peović (Radnička fronta) zanimalo je zašto odugovlači s ponudom povišice plaće državnim namještenicima i službenicima koji imaju bijedne plaće te ga je pozvala da pokuša živjeti sa 600 eura mjesečne plaće.

Malenica je podsjetio kako je u zadnjih mjesec dana imao oko pet sastanaka sa predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) istaknuvši da je veći dio koeficijenta službenika i namještenika u pravosuđu povećan 2019. a ono što nije povećano tada, povećano je prošle godine. Također, za određene kategorije koeficijenti su povećani i u ovoj godini.

Poručio je da će dodatak koji je Vlada pripremila, a koji će ovaj tjedan donijeti na svojoj sjednici, za određene kategorije službenika i namještenika koji imaju najmanje plaće predstavljati povećanje od 18 posto.

- Činjenica je da to i dalje nisu velike plaće, to su i dalje male plaće. Na povećanju tih plaća treba raditi", kazao je. Poručio je kako nastavljaju s izradom uredbi za državne i javne službe i prezentirali su sindikatima koliko bi od 1. siječnja 2024. trebala iznositi plaća službenika u pravosuđu.

I Dalija Orešković (Centar) upozorila je da je stanje u pravosuđu alarmantno zbog potplaćenosti i odlijeva kadrova, a ministar Malenica odgovorio joj je da je Vlada povećanju plaća u državnoj upravi pristupila sveobuhvatno - ne samo za službenike i namještenike u pravosuđu već i cjelokupnoj državnoj upravi.

Tako su SDLSN-u ovaj tjedan prezentirali povećanje plaća kroz dva koraka. Prvi, kroz dodatke koji za veći dio službenika i namještenika znači povećanje od 15 do 20 posto. Drugi korak je donošenje uredbi za državne i javne službe kojima će dodatno doći do povećanja plaća, a uredbe će na snagu stupiti početkom iduće godine i predstavljat će "veliko povećanje i poboljšanje materijalnog statusa službenika i namještenika u pravosudnim tijelima". Pri tome će u izradu uredbi biti uključen i SDLSN, dodao je.

Predstavljajući izmjene Zakona o trgovačkim društvima i Zakon o sudskom registru, Malenica je rekao da se njima, među inim, poboljšava funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU za trgovačka društva i poduzeća. Istaknuo je da se izmjenama Zakona o sudskom registru izričito propisuje da osnivači trgovačkih društava ne mogu biti osobe koje imaju dugovanja po osnovi poreza i doprinosa ili nisu isplatili neto plaće radnicima.

- Tom izmjenom ne samo da se rasterećuju poduzetnici već se osigurava da osobe koje duguju poreze ili druga davanja državi, te radnicima plaće ne mogu osnivati nove tvrtke, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!