12:49 / 09.11.2020.

Autor: Hina

Sabor u utorak o amandmanima na rebalans i interpelaciji DP-a

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor, koji će ovaj tjedan raspraviti zakone za peti krug porezne reforme, izjašnjavat će se o amandmanima na rebalans državnog proračuna te raspraviti interpelaciju Domovinskog pokreta (DP) o radu Vlade.
Hrvatski sabor, koji će ovaj tjedan raspraviti zakone za peti krug porezne reforme, izjašnjavat će se o amandmanima na rebalans državnog proračuna te raspraviti interpelaciju Domovinskog pokreta (DP) o radu Vlade u vezi s projektom vjetroelektrane Krš-Pađene.

Klubovi oporbenih Mosta i SDP-a i njihovi zastupnici na rebalans su podnijeli samo 13 amandmana. Financijski je najteži amandman Mosta, koji predlaže da se osigura 100 milijuna kuna kao dodatak na plaće svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji zbrinjavaju pacijente pozitivne na COVID-19, a da se za taj iznos smanje rashodi Ministarstva kulture i medija.

COVID dodatak za umirovljenike

Miro Bulj
(Most) predlaže da se u rebalansu osigura 20 milijuna kuna za "COVID dodatak" najugroženijim umirovljenicima za kupnju prijamnika za prelazak na novi TV signal. Zbog malih mirovina mnogo umirovljenika ne može izdvojiti 200 kuna za to, a televizija im je u izolaciji jedini prozor u svijet, argumentira zastupnik.

Traži i da se za projekt natapanja Sinjskog polja, uz predviđenih 14,5 milijuna, osigura još 40 milijuna.

Klub SDP-a zauzeo se da se rebalansom ne smanjuju sredstva Projektu Rijeka 2020., odnosno da se s predloženih osam milijuna vrate na 10 milijuna kuna, a da se taj iznos uzme na poziciji Obuka i vježba.

Amandmani SDP-ovih zastupnika Boške Ban Vlahek, Barbare Antolić Vupora i Željka Pavića okrenuti su potrebama Čakovca, Međimurja, Varaždina i Zaboka.
Antolić Vupora predlaže da se za kupnju novih respiratora za OB Varaždin predviđeni iznos poveća za dva milijuna kuna, Ban Vlahek da se za nabavu uređaja za magnetsku rezonanciju ŽB-u Čakovec osigura 4,1 milijun kuna itd. O amandmanima i samom rebalansu Sabor će glasovati u srijedu.

Interpelacija o projektu Krš-Pađene

Sabor će u utorak poslijepodne raspraviti interpelaciju koju je DP predložio uz potporu 20 oporbenih zastupnika, kojom od Vlade traže da Saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz vjetropark Krš-Pađene te sve odluke Ministarstva energetike i zaštite okoliša i HERA-e vezene uz taj projekt.

Pozivajući se na izračune stručnjaka koje su angažirali, iz DP-a tvrde da će hrvatski potrošači u 14 godina isplatiti 2,2 milijarde kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti. Kao razlog tolike cijene navode "besramno pogodovanje i korupciju u režiji HNS-a, SDP-a i HDZ-a".

Vlada je Saboru predložila da interpelaciju odbije, a resorni ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić opetuje kako su sva rješenja koja je o tom projektu 2017. donosilo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je preuzeo, donesena nakon prethodne konzultacije s DORH-om, kao i da su ona pravomoćno potvrđena na sudu, u travnju 2019. godine.

- Sva postupanja Ministarstva bila su u skladu sa zakonom nakon višestrukih konzultacija s DORH-om, a to je dokazano na dvije sudske instancije i to je nešto na čemu ćemo inzistirati u saborskoj raspravi, poručio je.

Projekt Krš-Pađene, koji je 2003. pokrenuo austrijski investitor, 2012. preuzelo je energetsko društvo C.E.M.P. d.o.o. Na realizaciji tog projekta radile su institucije i nadležna ministarstva u vrijeme više vlada.

U četvrtak o petom krugu porezne reforme

Sabor će u četvrtak raspraviti četiri zakonska prijedloga iz petog kruga porezne reforme, kojima predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna.

U prvo su čitanje poslane izmjene zakona o porezu na dohodak, porezu na dobit, porezu na dodanu vrijednost (PDV) te o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Ukupni učinak četiriju dosadašnjih krugova porezne reforme veći je od 8,2 milijarde kuna, a novim se krugom ukupno porezno rasterećenje penje na 10 milijardi kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!