15:25 / 11.04.2018.

Autor: I.M./M.M./HRT/Hina

Sabor: Većina klubova zastupnika podržala Istanbulsku konvenciju

-

-

Foto: - / -

Izlaganjem premijera Andreja Plenkovića o Istanbulskoj konvencij, u Saboru je otvorena rasprava o njenoj ratifikaciji.
Nakon punih osam sati u Saboru je završila rasprava o Istanbulskoj konvenciji. Zagovornici Konvencije isticali su da je ona znak hrvatske suvremenosti, a protivnici kako se njome zagovara rodna ideologija.

Većina klubova zastupnika podržala je ratifikaciju Istanbulske konvencije naglasivši da je riječ o civilizacijskom iskoraku zaštite ljudskih prava, ali su i upozorili na politizaciju ratifikacije te konvencije u javnosti.

Arsen Bauk, ispred Kluba SDP-a, rekao je da će njihov klub podržati prijedlog HDZ-a - podaci koje govore o nasilju neoborivi su argumenti. Pozvao je premijera da osigura sredstava da se ona i provede. Izrazio je nadu da više od dvije trećine zastupnika glasati za ratifikaciju. Sabor je ratificirao mnoge međunarodne ugovore s više ili manje rasprave, ali nijedan međunarodni dokument nije izazvao ovoliku pozornost javnosti uključujući dramu unutar najveće vladajuće stranke, kazao je Bauk.

U ime Kluba HDZ-a konvenciju je branila Sanja Putica. Istaknula je kako je Hrvatska 2013. bila 27. članica koja je potpisala ovu konvenciju. Cilj i namjera ovog dokumenta je zaštita žena od nasilja. Iznijela je niz podataka koji, prema njenim riječima, govore o tome koliko nam je konvencija nužna. Opovrgnula je da se ratifikacijom konvencije obvezujemo uvođenje rodne ideologije u naše obrazovanje. Također je istaknula kako je konvencija u skladu s Ustavom. 

Jedini klub koji je protiv ratifikacije Istanbulske konvencije je Neovisni za Hrvatsku. Zlatko Hasanbegović je rekao kako njihov Klub neće glasovati za ratifikaciju konvencije, prvenstveno zbog načina na koji joj se pristupilo. Neovisni za Hrvatsku su jedini zastupnički Klub koji će glasovati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, istaknuo je. Nabrojao je nekoliko razloga za takvu odluku, a jedan od njih je i taj što je skoro sve navedeno već ugrađeno u hrvatsko zakonodavstvo.

Smatra da je zaštita žena samo smokvin list i sredstvo za ostvarivanje drugih ciljeva koji su suprotstavljeni ne samo onim što nazivamo tradicionalnim društvenim vrijednostima i antropologiji, već i znanosti, biološkim činjenicama i zdravoj pameti, kazao je Hasanbegović. Istaknuo je kako u konvenciji ima rodne ideologije.

Predsjednik HSS-a, Krešo Beljak pohvalio je premijera Plenkovića što je Hrvatsku uveo u 2018. godinu.

Ratifikacija konvencije nije pobjeda HNS-a ni Vlade, nego pobjeda civiliziranog društva, rekla je HNS-ova zastupnica Marija Puh.

Milorad Pupovac (Klub SDSS) rekao je da podržava Istanbulsku konvenciju i interpretativnu izjavu. Glasamo jer je to obveza političkoga saveza kao i obveza braka da se gradi kompromis jer postoje neki ciljevi koje treba postići, naglasio je.

Boris Miletić (Klub IDS-a, PGS-a i RI-a) naglasio je da se oduvijek zalažu za zaštitu temeljnih ljudskih prava i kako razina prava ne smije ovisiti o političkim kalkulacijama. Moramo se oduprijeti retrogradnim stavovima i radikalnoj desnici koja napadom na uvu konvenciju želi spriječiti da Hrvatska bude u krugu razvijenih zemalja Europske unije, kazao je.

Predstavnici klubova HSS-a, GLAS-a i HSU-a i HNS-a istaknuli su da će njihovi zastupnici podržati prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije te upozorili da su se u raspravi o njezinoj ratifikaciji u javnosti koristile lažne vijesti, netolerancija i mržnja.

Potporu ratifikaciji Istanbulske konvencije u ime Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a dala je Anka Mrak-Taritaš. Smatra da su tu konvenciju ratificirali prije tri godine sada ne bi o njoj raspravljali u vrijeme manipuliranja osjećajima žena, djece, vrijeme lažnih vijesti i slično. Drži da se sada u društvu krenulo u preispitivanje vrijednosti za koje je mislila da se nikada neće dogoditi. Mrak-Taritaš istaknula je kako je rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije rasprava o budućnosti svih nas te kakvu Hrvatsku želimo u budućnosti. Ne želim Hrvatsku po uzoru na Poljsku i Mađarsku već zemlju u kojoj se cijeni različitost, poručila je.

Goran Dodig (Klub HDS, HSLS, HDSSB) kazao je da je posljednjih dana sa svih strana maltretiran porukama o tome što mora učiniti. Odakle nekome pravo da mi oduzima pravo da mislim, upitao je i dodao da se njegov klub po pitanju Istanbulske konvencije podijelio, odnosno da će zastupnici HDSSB-a i HSLS-a glasati za ratifikaciju, dok će on i Branko Hrg iz HDS-a glasati protiv.

Branimir Glavaš (HDSSB) istaknuo je da je Istanbulska konvencija dio predizbornoga programa HDZ-a i treba ju ratificirati, dok je raspravu u javnosti o konvenciji okarakterizirao kao čistu histeriju.


Uvodno se zastupnicima obratio premijer Andrej Plenković pozvavši zastupnike da podrže ratifikaciku. Istaknuo je kako će ona ojačati nacionalne mehanizme u sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Plenković je rekao kako je u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ubijeno 195 osoba, među kojima 91 žena. Pri tome su u 70 posto slučajeva žene ubile njima bliske osobe, a u 54 posto slučajeva njihovi intimni partneri. Uz to, u prošloj godini zabilježeno je 12.000 prekršaja koja uključuju nasilje u obitelji pri čemu je 8.000 žena bilo žrtvom. Uz to, registrirana su 552 djela nasilja u obitelji pri čemu su u 84 posto slučajeva žrtve bile žene.

Istaknuo je kako je ratifikacija rezultat programa i političke volje HDZ-ove Vlade u suradnji s partnerima. Opovrgnuo je da je konvencija u Saboru na pritisak oporbe, nevladinog sektora niti na pritisak bilo koje međunarodne institucije.

Plenković je negirao da će se tom konvencijom u hrvatski pravni sustav uvesti tzv. rodna ideologija. Hrvatska ni na koji način ratifikacijom ove konvencijom nema obavezu uvođenja rodne ideologije u naš pravni sustav ili obrazovni sustav ili obvezu promjene definicije braka, rekao je.

Plenković je također negirao i da interpretativna izjava nema nikakvu važnost rekavši kako to nije bezvrijedan dokument već jasna uputa kako hrvatska Vlada i Sabor čitaju tu konvenciju i kako ju kane primjenjivati.Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić naglasila je da je namjera Istanbulske konvencije da se Hrvatska pridruži civiliziranim zemljama koje žele dostizati veći stupanj ljudskih prava.

Cilj konvencije je zaštititi žene od svih oblika nasilja, sprečavati, progoniti i ukloniti nasilje nad ženama ali i u obitelji, rekla je Murganić te dodala da konvencija stavlja naglasak na prevenciju, edukaciju i osvješćivanje javnosti da je nasilje neprihvatljivo.

Ministrica Murganić poručila je da se nacionalnim zakonodavstvom nije moglo napraviti više u sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i da je zato ova konvencija potrebna.Hrvoje Zekanović (Hrast)
 iskoristio je repliku kako bi podsjetio da su se hrvatski biskupi sedam puta oglasili na ovu temu te pozvao saborske zastupnike da ne glasaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Respektiram stav Hrvatske biskupske konferencije. Mi kao Vlada dobro smo proučili tekst kako bi vidjeli ima li što što bi opravdalo postojeće strahove. Zato smo ugradili interpretativnu izjavu, odgovorio mu je Plenković.

Bojan Glavašević (SDP) 
rekao je kako je premijer danas nastupio odlučno te dodao kako je djelomično odgovoran što danas u Saboru ne sjede konzervativci, već radikali koji se zauzimaju protiv demokracije.

Ines Strenja Linić (Most) u raspravi o Istanbulskoj konvenciji zahvalila Plenkoviću na političkoj hrabrosti da donese odluku koju prijašnja vlada nije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!