09:15 / 15.02.2018.

Autor: HRT

Sabor: Za Petrova su Ramljak i Dalić glumci u predstavi, Maras traži podršku za Jabuku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prije današnjeg zasjedanja Sabora zatraženo je šest stanki.
MOST-ov Božo Petrov nazvao je već viđenom predstavom ono što će se danas dogoditi na saborskom Odboru za gospodarstvo. Glumcima u predstavi nazvao je  izvanrednog povjerenika Vlade Antu Ramljaka i ministricu gospodarstva i potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, koji će danas na tematskoj sjednici tog odbora podnijeti izvješće o poslovanju Agrokora.

"Ishod se zna, ako ćemo pitati redatelje. Jer u kontroliranim uvjetima, pomoću niza postavljenih pitanja koja stvaraju šum, niza odgovora bez odgovora, s naglašavanjem spasiteljskog angažmana u Agrokoru, bez konkretnih, čistih informacija što se događalo zadnjih pola godine, ljudi koji to budu gledali neće moći povući apsolutno nikakav zaključak", kazao je Petrov.HDZ-ov Branko Bačić ponovio je da je zakon "lex Agrokor" stvorio pretpostavke da se zaustavi slom najveće privatne kompanije u Hrvatskoj i da se pripremi nagodba. Podsjetio je MOST da su taj zakon podržali. Ako se u Agrokoru trenutno bilo što nezakonito događa, neka se podnesu kaznene prijave umjesto paušalnih ocjena, i HDZ će to podržati, poručio je."Jabuku nemojte dirati!", poručio je sa saborske govornice Gordan Maras koji u ime kluba SDP-a zatražio stanku kako bi govorio o "devastaciji Grada Zagreba", odnosno "rušenju kultnog kluba Jabuke". Gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću poručio je da pruži podršku GSK Jabuci, "umjesto da daje 200 i nešto milijuna kuna svome kumu da radi Rotor na ulasku u Grad te umjesto da svojim prijateljima daje šatore po tri mjeseca na Trgu bana Jelačića". Poručio mu je i da se prema građanima Zagreba "ne ponaša kao prema marginalcima koji su na rubu političkog spektra".U ime Živog zida i Snage zatražena je stanka na temu stanja u brodogradilištu Uljanik. Ivan Vilibor Sinčić pozvao je sve dioničare, radnike i kooperante, sve one koji mogu odlučivati na današnjoj skupštini, da "ne dozvole bilo kakav plan ili poteze Uprave koji bi doveli do smanjenja broja radnih mjesta".Anka Mrak Taritaš pozvala je premijera Andreja Plenkovića da "hrvatske  probleme rješava u Hrvatskoj",  a imala je, baš kao i Petrov, poruku za njega i uoči Odbora za gospodarstvo: "Nije državnička odgovornost pustiti potpredsjednicu, pa kako bude, bit će! Ali žmiriti i praviti da će se stvari riješiti same po sebi, nitko nema to pravo, a premijer najmanje". Kazala i je da se Plenković "skriva ispod popluna" te da se treba suočiti s javnošću.Željko Glasnović rekao je da glumimo demokraciju, "a u teškom smo komunizmu". Pita što je s povratkom oduzete imovine.Zastupnici će danas raspravljati o prijedlogu Nacionalnog programa zaštite potrošača od 2017. do 2020. Cilj Nacionalnog programa je osiguravanje visokog standarda zaštite potrošača osiguravanjem slobode odabira proizvoda i usluga, prava na sigurne proizvode i usluge, prava na točne i istinite informacije o sadržaju i kvaliteti kao i mogućnost učinkovitog rješavanja pritužbi i sporova.

Na dnevnom redu su i tri financijska zakona, konačni prijedlog Zakona o alternativnim investicijskim fondovima, prijedlog zakona o platnom prometu te prijedlog zakona o elektroničkom novcu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!