13:18 / 12.07.2018.

Autor: HRT

Sabor: zastupnici podržali strože kazne za pedofile

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedna od novina koju predlaže HDZ je da više nema zastare za teška kaznena djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece.
I oporba i vladajući podržali su prijedloge izmjena Kaznenog zakona i Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji, kojima je Klub zastupnika HDZ-a predlaže strože kazne za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece i trajnu evidenciju pedofila u registru.

Cilj je adekvatnije sankcioniranje ali istodobno i preveniranje spolnih zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, istaknula je Irena Petrijevčanin Vuksanović predstavljau zakonske izmjene koje Vlada prihvaća.

Jedna od novina koju predlaže HDZ je da više nema zastare za teška kaznena djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece.

Predlaže se također zabrana obavljanja djelatnosti i dužnosti u kojima bi osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela spolnog zlostavljanja djece mogle doći u kontakt s djecom, što je dosad bilo prepušteno autonomiji suca.

Predlaže se i obvezno propisivanje petogodišnjih sigurnosnih mjera nadzora za osobe koje su počinile spolno zlostavljanje djeteta. Značajno bi porasle i kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece, do 20 godina za teška kaznena djela zlostavljanja, do 15 godina za silovanje djece.

Podržavamo svaku predloženu izmjenu koja ide u smjeru zaštite djece a ove izmjene i dopune Kaznenog zakona zasigurno to jesu, kazala je Sonja Čikotić (Klub Mosta) koja je napomeula da su te izmjene došle na dnevni red na inicijativu kolegice Ines Strenja-Linić.

Romana Jerković
(SDP) rekla je kako podržava svaku inicijativu koja se bavi ovim problemom kojem se predugo pridavalo nedovoljno pažnje, ali i drži kao je potreban novi takozvani "antipedofilski" zakon koji bi se sustavno pozabavio tom  problematikom.

Ovaj zakon mora biti jasna poruka pedofilima da će se njihova nedjela puno više kažnjavati, da će ih dostići prije ili poslije posljedice njihovih radnji i nadam se da će ih to odvratiti od počinjenja tih kaznenih djela, poručila je Marija Puh (HNS).

Navela je da su 510 djece godišnje u Hrvatskoj žrtve seksualnog nasilja, te da je otprilike oko 300 počinitelja, kao i da od svih seksualnih delikata u Hrvatskoj spolno zlostavljanje djece čini 76%.

Zastupnici su pozdravili i izmjene Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji kojim bi popis osoba osuđenih za spolno zlostavljanje djece postao trajan i ne bi se više brisao. Smatram izuzetno bitnim dio da se sami pedofili ne brišu iz same evidencije pedofila. Po nekim statistikama smatra se kako najveći dio počinitelja jesu muškarci. Ako pogledate koji je postotak trenera, učitelja, onih ljudi koji su u izravnom kontaktu s djecom, smatramo kako nije samo preporuka poslodavcima koji rade s takvim ljudima da traže da li su oni u određenoj evidenciji, već smatramo da je to i velika obaveza, rekla je Željka Josić (HDZ). Naglasila je i kako prema nekim statistikama u Hrvatskoj  broj kaznenih djela spolnog zlostavljanja djece u porastu, te kako je u registru oko 1400 pedofila.

Buljan Flander: Djeca su znala reći da je gore to što su doživjeli od sustava, nego zlostavljanje

Psihologinja Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i udruge za pomoć zlostavljanoj i zanemarivanoj djeci Hrabri telefon, izjavila je za HRT-ov web kako podupire izmjene Kaznenog zakona i Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji o kojima je bilo riječi danas u Saboru. Time se šalje poruka djeci žrtvama nasilja, ali i počiniteljima, kazala je. Niska kazna, njena zastara te mogućnost rehabilitacije počinitelja šalju poruku da to što su učinili i nije tako teško. Prema mom iskustvu, djeca su od sustava dobivala poruku da to što su oni doživjeli i nije strašno jer je počinitelj npr. osuđen radom za opće dobro. Djeca su znala reći da je gore ono što su prolazila u sustavu, nego samo zlostavljanje. Bitno je istaknuti da podrška obitelji i sustava mogu doprinijeti oporavku djeteta kao što nedostatak podrške doprinosi retraumatizaciji djeteta, istaknula je Buljan Flander.

U svijetu je 10 do 16 godina prosjek vremena od otkad je neka osoba zlostavljanja pa do trenutka kada to i kaže. Najčešće, u 90% slučajeva, zlostavljači su bliske osobe djetetu kao npr. otac, djed, kućni prijatelj i slično. Djeca upravo stoga dugo niti ne iznose svoje probleme, jer smatraju da tako štite obitelj, kazala je psihologinja Buljan Flander. 

Rasprave o registru pedofila traje već godinama. Hrvatska ga je dobila još početkom 2013. godine.

Inicijativa roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatskoj lani su predložile nacrt novog zakona za seksualne prijestupnike.

Zanimljivo je istaknuti također da su profili na društvenim mrežama javni oblik masovne komunikacije.

Zastupnici nisu imali potrebe raspravljati o prijedlogu Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove da se za guvernera imenuje Boris Vujčić, a za zamjenicu guvernera Sandra Švaljek. Za viceguvernere predlažu se Slavko Tešija, Roman Šubić i Martina Drvar. Ta imenovanja u petak još treba potvrditi Hrvatski sabor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!