13:10 / 26.05.2021.

Autor: T.M./HRT/Hina

Sabor: Zastupnici se nadaju oživljavanju tržišta kapitala

Sabor je 7. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala

Sabor je 7. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski sabor raspravlja o tržištu kapitala radi usklađivanja našeg zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. A izvan sabornice glavna je tema nabava zrakoplova nakon sjednice Odbora za obranu na kojoj su predstavljeni zaključci Međuresornog povjerenstva o višenamjenskim borbenim avionima. Sva zbivanja u Saboru prati Tatjana Munižaba:


Izmjene Zakona o tržištu kapitala koji se mijenja radi daljnjeg usklađivanja hrvatskog regulatornog okvira s pravnom stečevinom Europske unije podržali su u srijedu u Saboru i vladajući i oporba izrazivši nadu u oživljavanje tržišta kapitala u Hrvatskoj.

Riječ je o jednom o najkompliciranijih zakona koji sublimira kakvo tržište kapitala Europa želi, kazao je Boris Lalovac (Klub zastupnika SDP-a) upozorivši da je hrvatsko tržište kapitala daleko manje razvijeno od europskog.

Tržište kapitala u Hrvatskoj iznosi 276 milijardi kuna iznosi, 140 se odnosi na dionice a 130 na obveznice, promet Zagrebačke burze je godišnje oko 3 milijardi kuna, dok je promet mimo burze na OTC tržištu 27 milijardi kuna, rekao je Lalovac.

To nam govorio da se mimo burze i tržišta kapitala koje ima stroga pravila odvija 10 puta više prometa dionicama , dodao je Lalovac izrazivši nadu da će se to promijeniti.

Grozdana Perić (Klub zastupnika HDZ-a) smatra bolji nadzor i regulacija omogućiti će daljnji razvoj tržišta kapitala u Hrvatskoj. Upozorila je međutim da je covid krizu dovela do odljeva sredstava iz investicijskih fondova i vrijednost neto imovine investicijskih fondova smanjila za preko 35 posto odnosno 8 milijardi kuna.

Upravo je i to je jedan od razloga zakonskih izmjena, poručio je državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj koji je zastupnicima predstavio zakonske izmjene.

Ako gledamo samo Zagrebačku burzu , ona je prošle godine u vrijeme pandemije pala preko 35 posto, s 2000 na 1300 baznih bodova, rekao je Čuraj istaknuvši kako prostora za poboljšanja ima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!