16:17 / 05.03.2020.

Autor: M.Š./Hina

Sabor završio ovotjedno zasjedanje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor je završio s radom. Raspravili su Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kemikalijama zbog usklađivanja s novim propisima iz područja kemikalija usvojenima na razini Europske unije.
Hrvatski sabor je završio s radom. Raspravili su Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kemikalijama zbog usklađivanja s novim propisima iz područja kemikalija usvojenima na razini Europske unije.

Predložene izmjene se, među ostalima, odnose na izdavanje odobrenja za obavljanje djelatnosti s opasnim kemikalijama i inspekcijskim ovlastima.

Nadalje, to su i odredbe o organizaciji stjecanja i provjeri znanja o zaštiti od opasnih kemikalija, odredbe o stavljanju na tržište pojedinih kategorija opasnih kemikalija te odredbe o inspekcijskim ovlastima sanitarnih inspektora u vezi sa zabranom obavljanja djelatnosti s opasnim kemikalijama, navodi se u obrazloženju.

Zakonskim se prijedlogom u svrhu rasterećenja gospodarskih subjekata koje obavljaju djelatnost s opasnim kemikalijama, predlaže brisanje odredbi o obvezi ishođenja odobrenja za obavljanje djelatnosti s opasnim kemikalijama, ali bez izmjene uvjeta za obavljanje djelatnosti s opasnim kemikalijama.

Ukidanjem obveze ishođenja odobrenja gospodarskim subjektima, pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost s opasnim kemikalijama, smanjilo bi im se financijsko opterećenje i ubrzao početak obavljanja djelatnosti.

Uvjeti za obavljanje djelatnosti proizvodnje, stavljanja na tržište i korištenja opasnih kemikalija glede prostora, opreme i zaposlenika ostaju nepromijenjeni.

Nadzor nad pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost s opasnim kemikalijama i dalje obavljaju sanitarni inspektori Državnog inspektorata, dodaje se u obrazloženju.


Sabor: Mišić upozorio na težak položaj Hrvata izvan Hrvatske

Saborski zastupnik Ivan Mišić (Stranka rada i solidarnosti) upozorio je na težak položaj Hrvata izvan Hrvatske, osobito u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, ustvrdivši kako se gotovo ništa ne čini da se to promijeni dok  nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju najveća prava u odnosu na sve susjedne zemlje.

Mišić se tijekom slobodnih govora u Saboru osvrnuo na održanu sjednicu saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske i njihov težak položaj ustvrdivši kako su Hrvati u Crnoj Gori najnepoželjniji narod, a u Srbiji "da se i ne govori".


- Hrvatima je tamo opasno i živjeti, a kamo li da ostvaruju nekakva prava. Sramotno je da se Hrvati tako šikaniraju u Srbiji, poručio je Mišić.


U Bosni i Hercegovini izgnanim se Hrvatima, kaže Mišić, ne dopušta povratak i nitko ne želi 'pritisnuti' Milorada Dodika (srpskog člana Predsjedništva BiH) da omogući povratak Hrvata svojim domovima.


Dodao je kako Hrvati u Italiji imaju manja prava nego Talijani u Hrvatskoj, a da Slovenci nisu ni priznali Hrvate kao manjinu u Sloveniji, iako ih tamo ima oko 55.000.


U Mađarskoj Hrvati mogu biti u parlamentu, ali nemaju pravo glasovati, u Austriji također imaju problema, ali je zemlja bogata pa se o tome manje govori. Hrvati u Makedoniji ne dobivaju ništa, a Makedonci u Hrvatskoj 150.000 eura potpore godišnje, tvrdi Mišić.


Radin Mišiću: Trebali biste obilaziti Hrvate izvan Hrvatske


Na to je reagirao predsjedavajući potpredsjednik Sabora Furio Radin rekavši kako je osobno četiri puta posjetio moliške Hrvate u Italiji  te poručio Mišiću kako bi trebao obilaziti Hrvate izvan Hrvatske, jer mu je to ustavna obaveza.


Željko Glasnović (Klub hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika Željka Glasnovića i Zlatka Hasanbegovića) ustvrdio je kako je jugoslavenski komunistički režim pobio više ljudi nego ustaše, četnici i nedićevci zajedno.

- Živimo u kulturi zaborava, samo šutimo i gledamo, a (povjesničari) Tvrtko Jakovina i Hrvoje Klasić, bivši članovi UJDI-a (Ujedinjene jugoslavenske demokratske inicijative) nam tumače povijest. Dobro došli u Croslaviju, poručio je Glasnović.

Ustvrdio je kako je nakon Drugog svjetskog rata strijeljano 10.000 Zagrepčana te upitao tko je uselio u njihove stanove i da bi to trebalo pitati i bivšeg hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića. Također tvrdi kako je u Beogradu strijeljano 56.000 ljudi. 


Sabor s radom nastavlja u srijedu 11. ožujka raspravom o Izvješću o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2017. godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!