07:19 / 31.07.2020.

Autor: HRT

Sabor završio prvu sjednicu u novom sazivu

-

-

Foto: - / -

U drugo čitanje Sabor je poslao prijedlog Zakona o obnovi Zagreba i okolice od potresa. Kompletirani su i odbori. Druga sjednica počinje početkom rujna.
Sabor je završio prvu sjednicu u novom sazivu. U drugo čitanje poslan je Prijedlog zakona o obnovi Zagreba. Donošenje zakona očekuje se početkom rujna, kada se zastupnici vraćaju u saborske klupe.

- VIDEO: Knin i Grubori i danas tema u Saboru

Izborom 20-ak svojih odbora i izaslanstava  Hrvatski je sabor u petak zaključio rad i 1. sjednicu, a zastupnici se u Sabornicu vraćaju već početkom rujna.  Druga, izvanredna sjednica planirana je za 2. rujna, rekao im je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Svima želim svako dobro i vidimo se uskoro, poručio je zastupnicima.Hrvatski sabor je u drugo čitanje poslao Vladin zakonski prijedlog o obnovi Zagreba i njegove okolice od potresa koji ih je pogodio 22. ožujka. Sve primjedbe i prijedlozi poslat će se predlagatelju kako bi ih imao u vidu kod izrade konačnog teksta zakona. U prvom čitanju dobio je potporu 105 zastupnika, 28 je bilo suzdržanih, jedan protiv.

Zakon o obnovi Zagreba i okolice poslan u drugo čitanje

Konačan tekst tog zakona koji izaziva veliko zanimanje javnosti, pred zastupnicima bi se trebao naći već početkom rujna, kada se očekuje i njegovo donošenje. U snažnom potresu koji je pogodio Zagreb i njegovu okolicu, poginula je jedna osoba, oštećeno je 25.000 objekata. Šteta se procjenjuje na 86 milijardi kuna i po svim procjenama obnova će trajati godinama.

Prihvaćeno izvješće o predsjedanju Vijećem EU-a i izvanrednom sastanku

Većinom glasova je prihvaćeno Izvješće o aktivnostima i rezultatima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a te premijerovo Izvješće o izvanrednom sastanku Europskoga vijeća održanom od 17. do 21. srpnja. Za oba izvješća glasovalo je po 76 zastupnika, koliko ima saborska većina okupljena oko HDZ-a.

Govoreći o tom sastanku, premijer Andrej Plenković najvažnijim je ocijenio da je Hrvatska izborila velik, značajan paket financijske potpore i iz Višegodišnjeg financijskog okvira i iz plana za oporavak Europe ili Instrumenta EU-a sljedeće generacije. Podnoseći Saboru Izvješće s tog izvanrednog sastanka, Plenković je naglasio da ga treba staviti u kontekst procesa koji traje nekoliko godina, pregovora koji su krenuli još u svibnju 2018. i u kontekst nastojanja članica EU-a da se nađe snažan odgovor na krizu i posljedice izazvane pandemijom  bolesti COVID-19. Riječ je o bilijun i 824 milijarde eura, a od tog iznosa Hrvatskoj će na raspolaganju biti preko 22 milijarde eura to jest 165 milijardi kuna, u iduće četiri odnosno idućih sedam godina, istaknuo je premijer.

Sabor potvrdio ugovore o tri zajma

Sabor je potvrdio tri ugovora o zajmovima s međunarodnim financijskim institucijama ukupno vrijedna oko 660 milijuna eura. Namijenjeni su rješavanju krize uzrokovanoj pandemijom bolesti COVID-19, obnovi nakon potresa i jačanju javnog zdravstva.

Sabor je, naime, donio zakone o potvrdi dvaju ugovora o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (Svjetska banka) te Okvirnog ugovora s Razvojnom bankom Vijeća Europe. Ugovor o zajmu za odgovor na krizu i podršku oporavku vrijedan je 276 milijuna eura, a onaj o projektu obnove nakon potresa i jačanju pripravnosti javnog zdravstva 184 milijuna eura.

Odobreno sudjelovanje u operaciji u Sredozemlju

Sabor je odobrio da do 35 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga sudjeluje u operaciji potpore miru "Sea Guardian" u Sredozemlju. U operaciju, koja će trajati 20-ak dana, početkom rujna ići će brodom Hrvatske ratne mornarice.
Sredstva za operaciju, 1, 2 milijuna kuna osigurana su u državnom proračunu, a prethodnu suglasnost dao je predsjednik Republike.  Operacija Sea Guardian je NATO-om vođena operacija započeta 2016. godine u kojoj je Hrvatska do sada sudjelovala dva puta. Za tu odluku glasovalo je 129 zastupnika, četiri su bila suzdržana. 

Prisegnula Grba-Bujević

Prije glasovanja prisegnula je zastupnica Maja Grba-Bujević (HDZ), zamjena za Josipa Salapića kojeg je Vlada imenovala državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Zastupnici se najesen u klupe vraćaju prije 15. rujna, kada im službeno počinje redovita radna sezona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!