17:48 / 14.12.2018.

Autor: J.L./M.M./HRT

Sabor završio s radom u ovoj godini, Jandroković zadovoljan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor završio je s radom u ovoj godini. Zastupnici su otišli na zimski odmor, a u saborske klupe vraćaju se za mjesec dana.
Hrvatski sabor završio je s radom u ovoj godini. Zastupnici su otišli na zimski odmor, a u saborske klupe vraćaju se za mjesec dana. Prema službenoj statistici, Sabor je ove godine zasjedao 117 dana - najviše u proteklih deset godina. Raspravili su 536 točaka, doneseno je 238 zakona, pa je i po tome, navode iz Sabora, ova godina bila rekordna.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je radom Sabora zadovoljan jer je većina ostvarila sve zadane ciljeve. Izglasani su svi zakoni za koje smatraju da su važni, koji će omogućiti nesmetan rad Vlade i biti u korist građana. Izdvojio je zakone o poreznoj, mirovinskoj reformi, kvalitetan proračun, čitav niz zakona u korist gospodarstva, obrazovanja, poljoprivrede.

"Kvaliteta rasprava je oscilirala. Bilo je kvalitetnih rasprava koje nisu dobile medijsku pozornost. Nju su dobile rasprave koje narušavaju ugled i pozitivnu percepciju Sabora su rasprave na granici općeprihvatljivih kada su u pitanju uvrede", rekao je. Ne smatra medije odgovornim, ali bi volio da se više pažnje posveti zastupnicima koji su dobro pripremljeni, koji idu u sadržaj i utječu na promjenu zakona.

"Vrijeme je takvo da svi teže nekoj atrakciji, svi željeli biti zamijećeni, pa možda oni zastupnici koji su skloni incidentima i neprimjerenom govoru dolaze u prvi plan. No, nije tu Hrvatska jedinstvena, i u drugim se parlamentima takve stvari događaju. Moramo prihvatiti da smo različiti po stavovima i opredjeljenjima, no u raspravama ne moramo biti agresivni, ne moramo vrijeđati", istaknuo je.

Nije dao ocjenu rada Sabora, ali je što se tiče efikasnosti i provođenja politike vladajuće razine dao ocjenu 4, a kada je pitanju politička kultura, ocjenio je to značajno nižom ocjenom.

"Saborska pauza nije vrijeme odmora za sve zastupnike, neki će i ovo vrijeme koristiti da bi korisno politički radili i djelovali", kazao je.

Na pitanje priprema li se HDZ za europske izbore, rekao je da će se time početi baviti nakon Nove godine. Tome će se snažno posvetiti, najavio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!