Oporba poželjela Vladu poput nogometne reprezentacije

19.06.2023.

Zadnja izmjena 12:03

Autor: Hina/HRT/Hina/R.S.

Sjednica Sabora

Sjednica Sabora

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Čestitajući Vatrenima na srebrnoj medalji na turniru Liga nacija, oporbeni saborski zastupnici ocijenili su da bi bilo lijepo kada bismo imali i Vladu kao što je nogometna reprezentacija, a u hrvatskoj politici ljude kao što je izbornik Zlatko Dalić. Na dnevnom redu u Saboru je Prijedlog deklaracije o priznavanju gladomora (holodomora) od 1932. do 1933. godine genocidom nad ukrajinskim narodom, izmjene Zakona o socijalnoj skrbi te Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

- Vatreni ne igraju za novac, oni riskiraju ozljede da igraju za hrvatsku reprezentaciju. Kad bismo imali takve i u hrvatskoj vladi, kad bismo imali 50 takvih Dalića, da budu predsjednici vlade i ministri koji će odabrati 11 najsposobnijih, a ne najpodobnijih, gdje bi nam bio kraj, upitao je tijekom slobodnih govora zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić.

- Ne bismo bili predzadnji i zadnji u Europi, zavisi što se gleda. Ovi dečki nam stalno poručuju da mi to možemo ako su pravi ljudi na pravom mjestu, dodao je Mlinarić koji je bio odjeven u dres reprezentacije. Vladajući HDZ prozvao je zbog neispunjenog obećanja o gradnji novog nacionalnog stadiona.

Zastupnik Kluba Fokusa i Reformista Damir Bajs istaknuo je da bi građani željeli da Hrvatska, osim u nogometu, bude druga u Europi i po povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, što trenutačno nije slučaj.

- Rekonstrukcija drugog kolosijeka pruge Dugo selo - Križevci, ugovoreno je više od 200 milijuna eura, a činjenica je da ćemo na tom primjeru izgubiti oko 40 milijuna eura koje ćemo nadoknaditi iz nacionalnih sredstava, kazao je.

Katarina Peović
(Klub HSS-a i RF-a) naglasila je da trebamo izaći na ulice zbog nogometaša, ali i zbog radnice Kauflanda koja je prošlog tjedna izgubila život prazneći kontejner s papirom.

- Sasvim je jasno da je bila umorna i opravdano je postaviti pitanje koliko je radila dan prije, koliko je radila tjedan prije, rekla je Peović.


Radni tjedan zastupnici su otvorili raspravom o Prijedlogu deklaracije o priznavanju gladomora (holodomora) 1932.-1933. godine genocidom nad ukrajinskim narodom.

Inicijativu za to pokrenuli su klubovi HDZ-a i vladajuće koalicije te zastupnik Hrvoje Zekanović, a podržala Vlada. Predloženom deklaracijom Hrvatski sabor priznaje holodomor kao zločin nad ukrajinskim narodom zbog prisilno izazvane gladi koju je smišljeno i organizirano proveo komunistički staljinistički režim u Ukrajini 1932. - 1933.

Procjenjuje se da je između četiri i šest milijuna Ukrajinaca umrlo tijekom holodomora (gladomora) zbog gladi koju su izazvale sovjetske vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!