11:14 / 02.07.2018.

Autor: I.B./Hina

Sabor: Zekanović pozvao političare da ne igraju za sebe, nego za domovinu

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović upozorio je na lošu demografsku sliku u Hrvatskoj.
Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović upozorio je na lošu demografsku sliku u Hrvatskoj. Političare je, pohvalivši sjajnu sinoćnju pobjedu hrvatskih nogometnih reprezentativaca, pozvao da ne igraju za sebe, nego za domovinu, srcem i iskreno, a ne proračunato kako to često rade.

"Već 30-ak godina gubimo demografsku utakmicu, bez obzira na deklarativni trud koji ulažemo... Hrvatska je 1991. imala 4.784.000 stanovnika, a 20 godina poslije pola milijuna manje, 4.284.000", upozorio je Zekanović u slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja.

"Danas", ističe, "Hrvatska prema demografima gubi godišnje oko 100 tisuća stanovnika, 80.000 ih se iseli iz Hrvatske, a 20.000 je negativni prirodni priraštaj."

Za primjer je naveo Šibenik koji je imao 41.000 stanovnika, a danas tek 28.000.

"Hrvatskom čovjeku reprodukcija, odnosno nastavak vrste nije bitan i hrvatska nacija neumitno nestaje. Bez demografskog oporavka mirovinu generacija moje djece neće imati", poručio je.

"Ušli smo u EU jer su govorili da je to ekonomska integracija. Na žalost, u EU smo ušli kao rezerva radne snage za razvijene zemlje svijeta, pa tako naše članstvo plaćama s 80 tisuća iseljenih godišnje", zaključio je Zekanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!