11:04 / 06.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Saborska oporba: Maćehinski odnos prema poljoprivredi prisutan je i danas

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poljoprivrednici vide svjetlo na kraju tunela, rekao je ministar Tolušić u raspravi o zakonu o poljoprivredi, navodeći da će naši poljoprivrednici imati iste, ali i veće poticaje nego u 2018.
Saborska oporba ocijenila je kako je višegodišnji "maćehinski odnos" prema poljoprivredi prisutan i danas, proizvodnja se, kažu, smanjuje u svim segmentima, osobitu u stočarstvu i mljekarstvu. Vladajući uzvraćaju da je Vlada unatrag dvije godine napravila iskorak.

Višesatnu raspravu o zakonu o poljoprivedi Hrvatski je sabor nakratko prekinuo zbog stanke koju je zatražio HSS-ov zastupnik Krešo Beljak, uz objašnjenje da se njegov Klub mora konzultirati što i kako dalje.

Sad su nas novinari, javnost pitali što se događa, raspravljamo o jednom od najbitnijih zakona za budućnost Hrvatske, a u sabornici praktično nema nikoga, komorna je atmosfera, izjavio je pa pozvao predsjedavajućeg Božu Petrova (Most) da prekine sjednicu dok ne bude kvoruma za raspravu.

Ustvrdio je kako je "ovo što HDZ izvodi" farsa. Svi amandmani će biti odbijeni, mi možemo raditi cirkus, svi nam se mogu smijati, ali HDZ će napraviti što je unaprijed osmislio, a to je upropaštavanje Hrvatske, rekao je Beljak.

Lenart: Hvala ministru za redovne isplate

Prema poljoprivredi se maćehinski odnosimo i danas, rekao je Željko Lenart (HSS) u raspravi o zakonu o poljoprivredi, spominjući pritom propast stočarskog i mljekarskog sektora, "slugansku politiku" Vlade.

Fondovi EU-a su dobrodošli, no sami ne mogu spasiti domaću poljoprivedu ne bude li kvalitetne nacionalne politike, istaknuo je, navodeći da u EU postoje skrivene potpore za poljoprivednike, što kod nas nije slučaj, a ni u proračunu se ne vidi da se mijenja taj odnos.
Ipak, hvali ministra poljoprivrede zbog redovne isplate potpora.

S druge strane Alen Prelec (SDP) pita ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića je li svjestan da su u njegovu ministarskom mandatu rezultati sve lošiji i poziva ga da se počne raditi na poljoprivrednoj strategiji da se vidi kojim putem Hrvatska ide.

Da nam je poljoprivreda nekada bolje "stajala", smatra i Tomislav Žagar (Klub NZ), koji podsjeća da Sabor punih pet godina, od mandata SDP-ova ministra Tihomira Jakovine, nije čuo izvješće o stanju u poljoprivedi, tzv. zelenu knjigu.

Da je smanjenje proizvodnje činjenica, slaže se i Božica Makar (HNS), koja kaže da je selo, nekad mjesto proizvodnje, danas mjesto za stanovanje s lošijom infrastrukturom od grada, bez krava, rijetkim svinjama i kokama.

Podsjetivši da mu je HDZ-ov zastupnik Ante Bačić jučer u burnoj atmosferi u Saboru doviknuo da je "čoban", Miro Bulj (Most) je ponovio da je ponosan što mu je to rekao jer je "time pokazao da se HDZ ruga sa pastirom, seljakom, težakom".

Ministar Tolušić na početku sjednice izvijestio je kako je prošli mjesec poljoprivrednicima isplaćeno 1,1 milijardu kuna avansa poticaja, što je "najveći avans ikada isplaćen".

Poljoprivrednici vide svjetlo na kraju tunela, rekao je Tolušić u saborskoj raspravi o zakonu o poljoprivredi, navodeći da će naši poljoprivrednici imati iste, ali i veće poticaje nego u ovoj godini.
Naglasio je kako su poticaji koje dobivaju hrvatski poljoprivrednici među većima "ili najvećima" na razini EU-a. Unija daje određeni iznos novca, Hrvatska dodaje koliko može, rezultat toga je prošli mjesec isplaćenih 1, 1 milijardi kuna avansa poticaja, naglasio je ministar poljoprivrede,  poručujući da poticaji "s svakom slučaju neće padati".Hrvatska poljoprivreda treba pomoć

Ministarstvo, naglasio je, želi razvijati male i srednje poljoprivrednike, ne ugušiti velike, prioritet mu je stočarstvo, pa time i svinjogojstvo, koje je unatrag 20-ak godina dovedeno "na vrlo niske razine".

Slažem se, moramo podići svijest građana da kupuju hrvatsko, a ako se netko za to bori onda je to je Ministarstvo, odgovorio je zastupniku Miri Bulju (Most) koji upozorava da se Hrvatska približava uvozu prehrambenih proizvoda u iznosu od tri milijarde kuna, od čega svinjetine više od milijarde kuna.

Ministar se suglasio da hrvatska poljoprivreda treba pomoć. "Dvadeset godina nije bilo prave politike, moramo nešto mijenjati i mijenjamo", rekao je Ivanu Lovrinoviću (PH) koji je ustvrdio da poljoprivredna proizvodnja od osamostaljenja nije bila manja.
OPG-ovi propadaju, broj mljekara sa nekadašnjih 60.000 smanjio se na 3.750, rekao je Lovrinović.

Ministar je, odgovarajući Sonji Čikotić (Most,) 'otkrio kako je dogovorena izrada Startegije razvoja poljoprivrede, koja nije bila izrađena zadnjih 20 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!