17:10 / 11.12.2018.

Autor: V.K./Hina

Saborska oporba: Nelogičnosti u organizaciji sudova

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Raspravu o izmjenama Zakona o prekršajnim sudovima, kojima se uređuje spajanje općinskih i prekršajnih sudova, oporbeni saborski zastupnici iskoristili su kako bi upozorili na nelogičnosti.
Raspravu o izmjenama Zakona o prekršajnim sudovima, kojima se uređuje spajanje općinskih i prekršajnih sudova, oporbeni saborski zastupnici iskoristili su kako bi upozorili na nelogičnosti u sudbenom sustavu.

Orsat Miljenić
(SDP) navodi da suci koji se premještaju u Sesvete nemaju gdje sjediti, a Miro Bulj (Most) da mještani Dalmatinske zagore moraju putovati na sud do Splita.

"Vraćen je Općinski sud u Sesvete i sada se trebaju imenovati novi suci s Prekršajnog suda u Zagrebu, a fizički ondje ne stane nijedan sudac, nemaju gdje sjediti, a tako je na mnogim mjestima. To je nešto što je hrvatska stvarnost", upozorio je Miljenić.

On, inače, podupire ukidanje prekršajnih sudova, ali smatra da taj korak nije napravljen do kraja, odnosno nije provedeno potpuno ukidanje. Mišljenja je i da je propušteno uvesti drukčiji način kažnjavanja, tako da se kazne vežu uz dohodak.

Bulj je pak upozorio na ukidanje Općinskog suda u Sinju, zbog čega mještani iz Dalmatinske zagore moraju putovati na sud u Split.
"Cetinska krajina ima više stanovnika od Ličko-senjske županije, a po teritoriju je veća od Međimurske županije", istaknuo je Bulj i pozvao Vladu da ponovno otvori sud u Sinju.
"Dalmatinsku zagoru zaboravili su svi osim za dane Alke i Velike Gospe, Dan drniškog ili vrgoračkog pršuta", ustvrdio je Bulj.

Zastupnici su raspravili i konačni tekst izmjena Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje kojim se, među ostalim, predlaže uvođenje novog koncepta organizacije stručnog usavršavanja osoba koje obavljaju stručne poslove iz tog područja. Tim zakonom također se Hrvatski zavoda za prostorni razvoj spaja od 1. siječnja 2019. s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja.

"Bilo smo jedina zemlja u EU-u koja nije imala taj zavod i sada ga ukidamo", nezadovoljna je Anka Mrak-Taritaš (GLAS). Upozorila je i na niz nelogičnosti u zakonu za koje tvrdi da će uvesti nered.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kaže da se te zakonske promjene svode na puko zadovoljavanje forme, a da nitko nije sagledao prednosti i nedostatke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!