Saborska oporba o izmjenama Zakona o Vladi: "Veliko ništa"

17:56 / 19.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Patrik Macek/PIXSELL / PIXSELL

Saborska oporba u četvrtak je "velikim ništa" nazvala prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Vladi, uz ocjenu da on neće pridonijeti borbi protiv korupcije te da građani nemaju povjerenje u institucije, a vladajući su isticali kako pokazuje opredjeljenje Vlade u borbi protiv korupcije.

- Ovaj zakon je jedno veliko ništa, rekao je Nikola Grmoja (Kub Mosta). Smatra da bi, da smo normalna zemlja, kada Uskok i DORH pokrenu progon članova vlade ili saborskih zastupnika - to trebao biti kraj njihove političke karijere do sudske potvrde jesu li odgovorni ili ne.


Drži i da taj zakon neće pridonijeti borbi protiv korupcije jer borbu protiv nje mogu samo neovisne institucije, koje nemamo, jer nam, kaže, premijer Andrej Plenković telefonom zove glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek.


- To samo pokazuje koliko je očajan kada je spreman činiti takve kardinalne pogreške, rekao je Grmoja. Također, kardinalnom pogreškom nazvao je i odluku Ustavnog suda koji je zaključio da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa nisu u skladu s Ustavom.


Ponovno je pozvao građane da im se jave ako žele, kako je rekao, "maknuti ovu korumpiranu kliku s vlasti" te kako bi se "oslobodilo" neovisne institucije da dobiju "potrebnu slobodu" za borbu protiv korupcije. 


Razorna moć rušenja institucija


Na veliku opasnost rušenja i razgradnje institucija, upozorio je i Davorko Vidović (Klub Socijaldemokrata). 


- Ovo što gledamo kao problem komunikacije između institucije predsjednika Republike i predsjednika Vlade najbjelodanije pokazuje svu razornu moć rušenja institucije - jedne i druge, kazao je.


Također, Vidović je upozorio i da građani nemaju povjerenje u institucije jer imamo jednu od najnižih razina socijalnog kapitala koji se temelji na društvenom povjerenju u Europi. 


- Naši ljudi ne vjeruju više nikome i ničemu, rekao je Vidović. Smatra i da u podlozi nezadovoljstva građana - stoji korupcija, zlouporaba položaja, pogodovanje te klijentelizam. 


I Mišel Jakšić (Klub SDP) smatra da građani više ne vjeruju u institucije jer u 30 godina imamo brojne korupcijske afere. Naveo je i da te izmjene zakona koincidiraju s uhićenjem bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, kao prvog uhićenog ministra u nekoj vladi, te otvaranjem istraga protiv nekih drugih ministara. 


Kada dođe do stani-pani situacije - svi prizivaju državne institucije


Za razliku od oporbe, Krunoslav Katičić (Klub HDZ) rekao je kako je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Vladi životan i logičan te da se taj zakon liberalizira što će, procjenjuje, dovesti do jače uključenosti javnosti.


Također, u njega se implementiraju i zahtjevi koje je postavio GRECO (tijelo za praćenje borbe protiv korupcije Vijeća Europe). Istaknuo je da predložene izmjene i dopune tog zakona pokazuju jasno opredjeljenje Vlade i Kluba HDZ-a u borbi protiv korupcije.


Osvrćući se na oporbene stavove da građani nemaju povjerenje u državne institucije, Katičić je kazao da to nije točno. 


- To jednostavno nije točno. Kada dođe do stani-pani situacije, onda se svi obraćaju i prizivaju državne institucije na aktivnosti, rekao je. Kao primjer naveo je uspješnu reakciju države u pandemiji koronavirusa kada je pravodobnim aktivnostima i dobro pogođenim mjerama pomogla gospodarstvu.


Zastupnici su raspravili i konačni prijedlog zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2019. godine tj. Zakona o provedbi kibernetičke sigurnosne certifikacije kojim se želi uspostaviti okvir za sigurnosno certificiranje proizvoda, usluga i procesa informacijsko-komunikacijske tehnologije.


Upozoreno je i da sigurnosno certificiranje postaje posebno važno s obzirom na sve veću uporabu kibernetičkih tehnologija za namjene koje zahtijevaju visok stupanj pouzdanosti i sigurnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!