14:15 / 20.03.2018.

Autor: B.S./S.M./Hina

Saborska oporba predala zahtjev za opoziv Martine Dalić

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborska oporba predala je zahtjev za opoziv ministrice Martine Dalić.
Saborska oporba predala je zahtjev za opoziv ministrice Martine Dalić zbog  Agrokora i afere 'savjetnici'. Prijedlog je potpislalo 37 zastupnika iz šest oporbenih klubova i redova nezavisnih zastupnika.

Nakon predaje zahtjeva predsjedniku Hrvatskog sabora, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je da je taktiziranje oporbe bilo uspješno, kao i u slučaju 'noćne akcije' i amandmana s kojima su išli na Poslovnik. I u ovom slučaju pokazali smo da nismo jalova oporba, da će neki zastupnici HDZ-a večeras na Predsjedništvu imati i ovaj argument protiv Andreja Plenkovića i bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije. Tek sada se sve zakompliciralo, ocijenio je Grmoja. To se vidi, kazao je, iz reakcije Plenkovića kada je rekao oporbi da bi volio vidjeti bahatost da ne podrže Istanbulsku konvenciju. Vidi se nervoza premijera i očito je da ne kontrolira vladajuću većinu kako bi volio, smatra Grmoja.

Ne može me nitko uvjeriti da Dalić nije znala iz koje tvrtke dolazi Ramljak i jasno je da je to njena odgovornost, ističe Grmoja.

Odlazak Ramljaka ne može abolirati Dalić. On je otišao, njegova tvrtka je zaradila milijune i ne vidim kakvu je on štetu pretrpio. Netko treba snositi političku odgovornost, a upravo je Dalić izabrala Ramljaka, istaknuo je Grmoja.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je da bi najoptimističnija varijanata bila da premijer naloži tajnici da napiše odluku o razrješenju, druga da sama da ostavku, a treća da je smijeni. Pozvao je sve zastupnike da podrže oporbeni prijedlog.

Klubovi čiji su predstavnici potpisali i nezavisni zastupnici čine između 67 i 70 zastupnika, što znači da još devet zastupnika vladajuće većine i tri zastupnika Kluba Neovisnih za Hrvatsku koji nisu potpisali, ali su najavili da će glasati za opoziv, tako da smo blizu. Vidjet ćemo tko će u ime Kluba HDZ-a podržati naš zahtjev, rekao je Bauk.

Što se glasova SDSS-a tiče, to je jedna dosta komplicirana, kompleksna i matematički složena računica u kojoj meni sve nepoznanice nisu poznate tako da trebamo čekati kolegu Pupovca da se malo jasnije izjasni, dodao je.

Upitan očekuje li da vladajući tu raspravu stave odmah prvi dan iduće sjednice poslije aktualnog prijepodneva, Bauk je odgovorio da kada je bila rasprava o opozivu Vlade, isto je bila poslije podne pa je bila popraćena. To ovisi o predsjedniku Sabora, on odlučuje kada će staviti na dnevni red, a stavit će kada ne bude dileme hoće li svih 78 zastupnika vladajuće većine glasati drugačije nego 'protiv'. Ako ne bude siguran, stavit će je zadnji dan, kao za ministra Marića. Ako bude siguran da će svi glasati 'protiv', a ne 'suzdržan' ili drugačije, onda će staviti odmah prvog dana poslovničkog roka, smatra Bauk.

Istodobno, na sjednici Odbora za Ustav s vladajućima su se uspjeli dogovoriti o izmjenama saborskog Poslovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!