15:58 / 21.04.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Saborska oporba: Predsjednik i premijer moraju surađivati

Saborska oporba: Osobni sukobi ne smiju ugroziti funkcioniranje države

Saborska oporba: Osobni sukobi ne smiju ugroziti funkcioniranje države

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Najnoviji sukob premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića saborska je oporba ocijenila neodgovornim te stavljanjem osobnih animoziteta ispred nacionalnih interesa, a njihov način komuniciranja ocijenila je verbalnim nasiljem" te istaknula da u ime države predsjednik države i Vlade moraju surađivati. 

Mišel Jakšić (SDP) istaknuo je da nitko ne može biti iznad države, zakona i Ustava koji jasno govore o suradnji predsjednika Republike i Vlade. "


- Svi bi se toga trebali držati, a ne dozvoliti da nekakvi privatni odnosi budu iznad toga, kazao je i ustvrdio da predsjednik i premijer trebaju pronaći način za suradnju jer država mora funkcionirati.


Za Milanovićev stil komuniciranja Jakšić je rekao kako to nije način na koji bi on osobno komunicirao. 


- Ne mogu ulaziti u glavu Milanovića i njegov stil komuniciranja, no mogu reći da tu ima tu puno toga privatnog, ali i mnogo toga izazvanog političkim folklorom. Ovih dana to je nastalo nakon situacije s Perkovićem i Mustačem, istaknuo je.


Nikola Grmoja (Most) naglasio je da se i Andrej Plenković i Zoran Milanović ponašaju neodgovorno, problem je, kaže, to što njihov sukob i osobni animozitet utječu na nacionalne interese.


- Pokazalo se da je Andrej Plenković jedan politički diletant jer je zbog svog osobnog sukoba s Milanovićem poslužio kao smokvin list za interese političkog Sarajeva, dijela bošnjačkih političara i medija. To je opasno i ne bi se smjelo događati, rekao je Grmoja.


Dodao je kako je, s druge strane, Milanović bujicom uvreda prema Vladi i HDZ-u prikrio svoj stav oko pomilovanja bivših jugoslavenskih i hrvatskih obavještajaca Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, što po njemu također nije u redu.


Franko Vidović (Socijaldemokrati) kazao je da se dosad sukob dvoje čelnih ljudi u državi nije odražavao na bitan segment funkcioniranja države, jer taj dio je dobro reguliran zakonima i Ustavom. Pogrešnom je ocijenio poruku premijera Plenkovića da neće surađivati s Milanovićem, osim pismeno.


- Kada je u pitanju obrana i vanjska politika oni su upućeni na međusobnu suradnju i nitko nema pravo kršiti zakone i Ustav, istaknuo je i dodao kako pritom ne misli da je ijedan od njih dvojice naročito pretjerao u komunikaciji. 


Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) je stil komuniciranja najviših dužnosnika ocijenila nepodnošljivim i verbalnim nasiljem. 


- Ta mačistička agresija koju koriste je nešto o čemu bi se moralo početi otvorenije govoriti, to je je jedno verbalno nasilje i trebalo bi se početi javno osuđivati, to su stvari koje djecu u vrtiću učimo da se tako ne razgovara, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!