Saborska oporba prozvala HDZ zbog gubitaka u vodoopskrbi

13.04.2023.

21:47

Autor: Hina/D.M.

Sjednica Sabora

Sjednica Sabora

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Saborska oporba u četvrtak je prozvala HDZ-ovu vlast zbog gubitaka vode iz sustava vodoopskrbe i namještanje stranačkog kadra u uprave komunalnih društava, dok su iz HDZ-a 'zelenoj oporbi' prigovorili gradnju bazena na područjima koja oskudijevaju vodom.

Rasprava o izmjenama Zakona o vodama, kojima se treba omogućiti veća dostupnost vode za ljudsku potrošnju, ali i značajno smanjiti gubitak vode iz starih vodovodnih cijevi, poprimila je ideološki predznak pa je Dalija Orešković (Centar) ustvrdila da je najveći gubitak vode u jedinicama lokalne samouprave u kojima je HDZ na vlasti.

Orešković (Centar): Natječaji se namještaju "za jatake i jarane"


- Gubitak vode iz dotrajalih, a neobnovljenih vodovodnih mreža pokazuje koliko je HDZ-u stalo do države", rekla je Orešković te dodala da nije napravljeno ništa po tom pitanju u jedinicama lokalne samouprave s HDZ-om na vlasti. Prozvala je jedinice lokalne samouprave i komunalna trgovačka društva da provode tzv. aglomeracije, pišu projekte pa ih krivo sastave, te namještaju natječaje za "jatake i jarane".

- Ured europskog javnog tužitelja treba ustostručiti osoblje zbog slučajeva koje će trebati istražiti, poručila je Orešković, ustvrdivši da su glavne kompetencije članova uprava i nadzornih odbora komunalnih trgovačkih društava "stranačke iskaznice HDZ-a".  Odnos HDZ-ove vlasti prema vodama, na nacionalnoj i lokalnoj razini, nazvala je "zločinom protiv hrvatskog naroda".

I ostali oporbeni zastupnici inzistirali su na problemu stare i dotrajale infrastrukture, zbog koje se u prosjeku u Hrvatskoj gubi oko 50 posto vode u vodovodnoj mreži, a EU smatra prihvatljivim gubitke od 15 do 18 posto.

Kekin (ZLB): Zašto ugostiteljski objekti ne moraju osigurati besplatnu vodu?


- Investiranje u dotrajalu infrastrukturu trebao bi biti prioritet svake vlade pa i ove koja već sedam godina po tom pitanju ne radi ništa, rekla je Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok). Spomenula je i izvješće Državnog ureda za reviziju za 2022., po kojemu čak devet društava koje pružaju vodne usluge imaju gubitke vode preko 72 posto.

EU će tražiti od svojih članica da opravdaju i smanje gubitke vode, a naveden je i primjer Izraela koji ima gubitak vode od samo jedan posto. Kekin je upitala i zašto se iz EU direktive u hrvatski zakon nije prenio prijedlog da ugostiteljski objekti moraju osigurati besplatnu vodu.

Anka Mrak Taritaš (Glas) upozorila je na problem nekorištenja tehnološke vode u Hrvatskoj. "Vodu bacaju samo bezobrazni i bahati. Godinama su se pitkom vodom prale ulice", ustvrdila je. Naglasila je i da bi država trebala poticati sanaciju vodovodne mreže jer su "gubici zaprepašćujući, a na kraju ih plate građani".

Borić (HDZ): Zeleni političar, a gradi bazen


HDZ-ov Josip Borić ironizirao je tvrdnju Dalije Orešković o velikim gubicima vode tamo gdje vlada HDZ, rekavši da očito nema gubitaka tamo gdje su na vlasti Centar, Možemo ili SDP, kao npr. u Zagrebu gdje svaki dan pucaju cijevi. Aludirajući na kuću obitelji Kekin u Istri, rekao je da se "netko predstavlja kao zeleni političar pa gradi bazen". 

I HDZ-ov Goran Ivanović ocijenio je apsolutno netočnim da su HDZ-ovi načelnici i župani odgovorni za gubitak vode. "Orešković je uvela ideologiju u ovo pitanje", ustvrdio je Ivanović, ocijenivši to katastrofom.

Orešković im je poručila da će pričekati prva iduća izvješća Državnog ureda za reviziju i Hrvatskih voda, a onda će se, kaže, "vidjeti iz čijih to pipa voda teče na sve strane".

Šiljeg: Zakonom se želi poboljšati pristup pitkoj vodi za sve stanovnike


Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Šiljeg, predstavljajući izmjene Zakona o vodama, kojima se on usklađuje s EU direktivom, rekao je da se želi poboljšati pristup pitkoj vodi za sve stanovnike, a posebno za ranjive i marginalizirane skupine. Cilj je i poticanje stanovništva na korištenje vode iz slavine umjesto iz plastične ambalaže, dodao je.

Uvodi se i obaveza procjene gubitaka vode u sustavima javne vodoopskrbe, u svrhu smanjenja gubitaka na prihvatljivu razinu, kao i obaveza procjene rizika od onečišćenja vode namijenjene za ljudsku potrošnju.

Gubici vode su dugogodišnji problem u Hrvatskoj, na nekim područjima gubici iznose i preko 50 posto a negdje čak i preko 60 posto, u tu skupinu spadaju naši najveći gradovi s velikim brojem korisnika, kazao je Šiljeg.

- To je dugoročno neprihvatljivo i nužno je učinkovito rješavanje tog problema, poručio je, na što je Miro Bulj (Most) ponovio kako je vrijeme da voda kao osnovno ljudsko pravo bude zaštićena Ustavom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!