Saborska oporba: Vladajući ne čine dovoljno kako bi se spriječile poplave

18.05.2023.

15:28

Autor: M.M./HRT/Hina

Hrvatska Kostajnica pod vodom

Hrvatska Kostajnica pod vodom

Foto: Igor Soban / Pixsell

Saborska oporba u četvrtak je ustvrdila kako su poplave rezultat klimatskih promjena, ali i da vladajući ne čine dovoljno kako bi se one spriječile, istaknuvši da bi se više trebalo ulagati u sustav Civilne zaštite.

Saborska zastupnica Možemo Ivana Kekin smatra kako vladajući po pitanju zaštite od poplava ne čini dovoljno. Navela je i kako danas premijer Andrej Plenković objašnjava kako je sve u redu iako danima gledamo kako se ljudi potapaju.

- I ne gledamo to samo ove godine, svako proljeće, to gledamo iznova, od Gunje je bilo potpuno jasno što treba napraviti, upozorila je.

Kekin je podsjetila da i Možemo cijelo vrijeme govori da su klimatske promjene realnost, a sada nas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obavještava da se "moramo s tim pomiriti jer su klimatske promjene tu kao neka viša sila na koju mi nemamo utjecaja".

- Pa oni su na vlasti, oni su ti koji trebaju organizirati obranu od poplava, a zna se kako se to radi. Ne radi se tako da svako proljeće iznova trpamo vreće s pijeskom. Pogledajte u kojem nam je stanju sustav Civilne zaštite i onaj njihov izmišljeni sustav Domovinske sigurnosti i sve će biti jasno, poručila je.

Smatra kako vladajući za takvu situaciju ne mare dok nije kasno te ćemo se na ponovno na ljeto čuditi sušama i posljedično požarima i za to optužiti klimatske promjene.

- Potrebno je ulagati u sustav Civilne zaštite, a naš prijedlog interpelacije Vlade po pitanju tog sustava, kojeg smo predali još 2020., se kiseli i dalje, rekla je Kekin.

Mrak Taritaš: Poplave rezultat kombinacije klimatskih promjena i ljudskog nemara


Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš drži kako su poplave rezultat kombinacije klimatskih promjena i ljudskog nemara.

- Danas premijer obilazi, oko njega su ministri sportsko odjeveni, obećavaju i odu do sljedeće poplave. Bit će ih i dalje, oko toga uopće ne treba dvojiti, ali se protiv toga treba boriti svim mogućim alatima i radom, a ne riječima, poručila je.

Mrak Taritaš rekla je i da su gradovi nastali na rijekama koje postaju opasnost za njih. Treba voditi računa o redovitom čišćenju postojećih kanala, gradnji novih, kao i obrambenih nasipa - utvrda. Zato bi trebalo voditi računa i kod prostornog planiranja da na prostorima koji su plavljeni, a koje će definirati Hrvatske vode, nema daljnje izgradnje.

- I to je posao za budućnost, ali je posao koji smo trebali raditi, poručila je.

Troskot: Sramota je to što se kanal Kupa-Kupa ne koristi za retenciju vode


Navevši kako je dobro upoznat sa situacijom na području Karlovačke županije, Mostov Zvonimir Troskot smatra da je sramota to što se kanal Kupa-Kupa ne koristi za retenciju vode. Smatra da je rješenje u tome da se kod Brodaraca napravi brana koja bi preusmjeravala Kupu, u koju se ulijeva i Dobra, u taj kanal tako da Kupa ne bi ni ulazila u sam Karlovac.

- Nažalost, zbog nepoznatih razloga je taj prioritetni projekt stavljen na zadnje mjesto i ne radi se ništa po njemu. Tek su pokrenute javne nabave, upozorio je.

Troskot je kazao da se po Brodarcima stavljaju nekakve pješčane brane, a kad naleti Kupa s ovakvim valovima karlovački gradonačelnik Damir Mandić je napravio obični pješčanik.

- Stavili su nekakve vodene brane, ni to nije uspjelo, rekao je.

Drugim rješenjem Troskot smatra čišćenje kanala i korita rijeka, a što se ne odvija. Smatra da je to pitanje za Hrvatske vode "koje se cijelo vrijeme izmotavaju i izvlače iz ove situacije".

- Veliki se novci izdvajaju za Hrvatske vode, a oni apsolutno ne rade po tom pitanju. Niti na rijekama Korani, Kupi, Dobri niti Mrežnici, rekao je.

Također, Troskot smatra i da bi se hidroelektrana Lešće mogla iskoristiti za retenciju vode u ovim situacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!