21:15 / 27.11.2019.

Autor: Hina

Saborska rasprava o odličju Velereda Franje Tuđmana

Foto: arhiva, Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: arhiva, Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prijedlogom izmjena Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH ustanovilo bi se odlikovanje Velereda Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.
Zastupnici iz redova HDZ-a u Hrvatskom su saboru isticali kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zaslužio da državno odličje ponese njegovo ime, a iz SDP-a su najavili da će biti protiv takvog zakonskog prijedloga jer se donosi u jeku predizborne predsjedničke kampanje.

Prijedlogom izmjena Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske ustanovilo bi se odlikovanje Velereda Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom kao izraz najvišeg priznanja za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u Hrvatskoj i inozemstvu.

Državna tajnica Josipa Rimac podsjetila je kako je 20. obljetnica smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prigoda da RH ustanovi visoko odlikovanje kojim će se utemeljitelj hrvatske države i vrhovni zapovjednik HV-a u Domovinskom ratu uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara te će se na taj način trajno izraziti zahvalnost hrvatskog naroda i hrvatskih državljana njegovim povijesnim zaslugama.

Akademik Željko Reiner (HDZ) rekao je da je dr. Franjo Tuđman zaslužio da najviše hrvatsko državno odličje nosi njegovo ime, jer je ostvario sve svoje političke ciljeve i imao je potporu hrvatskog naroda kakvu nije imao ni jedan hrvatski političar ni prije niti poslije njega.

Arsen Bauk (SDP) najavio je da SDP neće podržati donošenje zakona "zbog konteksta vremena" odnosno predizborne predsjedničke kampanje kako u njoj ne bi pomogli aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koja je obilježje predsjednice Republike stavila na rođendansku tortu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i na taj način sačuvali dignitet dr. Franje Tuđmana. Podsjetio je na riječi pokojnog SDP-ovog predsjednika i premijera Ivice Račana o Tuđmanu - pamtit ćemo ga po dobru, greške ćemo popravljati - rekavši kako su mnogi koji su došli poslije Tuđmana bili ispod njegove razine.
 
Stevo Culej (HDZ) rekao je kako podržava donošenje zakona jer će netko moći dobiti više odlikovanje nego što je bivši hrvatski predsjednik u dva mandata Stjepan Mesić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!