19:32 / 18.06.2021.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Saborska rasprava o Zlati Đurđević idući tjedan

Zlata Đurđević

Zlata Đurđević

Foto: HRT / HTV

Saborski zastupnici idućeg će tjedna raspravljati i glasovati o prijedlogu predsjednika Milanovića da se za čelnicu Vrhovnog suda izabere Zlata Đurđević. Dok se zbog tog prijedloga i dalje lome politička koplja, zasad se čini da će većina zastupnika vjerojatno biti protiv njega.


Nakon što je jučer predsjednik Milanović u Sabor poslao prijedlog kandidature Zlate Đurđević, danas je njime nadopunjen dnevni red. Rasprava o tome u Saboru će se održati u četvrtak, a glasanje u petak.

- Ovo je tek početak postupka. Ovo do sada je bila farsa protuustavna, temeljem nekakvog zakona koji je protuustavan. U biti, prema hrvatskom Ustavu, procedura počinje tek sada, kazao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Rasplet će ovisiti o broju ruku u Saboru. HDZ ostaje pri svom stajalištu da Zlatu Đurđević neće podržati.

- Ako se ne izabere predložena kandidatkinja, ponovit će se procedura pa ćemo izabrati nekog drugog. Ići će se na novi javni poziv kako bi se neki drugi ljudi javili na taj poziv, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a.

No zajedničkog stajališta koalicijskih partnera nema. Iako je dio vladajuće većine, zastupnica Reformista Natalija Martinčević podržat će prijedlog Zorana Milanovića.

- Smatramo da su reforme u sudstvu ključne. Ovo nije reforma, ali je korak i smjer prema reformi. I svakako da za Zlatu Đurđević, kazala je Natalija Martinčević, Narodna stranka – Reformisti.

Silvano Hrelja, koji od danas podržava Vladu, nije dao konkretan odgovor o tome kako će glasovati.

- Imam izuzetak o svjetonazorskim pitanjima. Ako nešto zadire u to područje, imam svoja prava. U ostalom dijelu ću podržavati Vladu Republike Hrvatske, kazao je.

No u HDZ-u nemaju razloga za brigu. Ruke za Zlatu Đurđević neće podignuti ni dio desnog spektra - Suverenisti i Domovinski pokret.

- Nismo vidjeli ni jedno ime koje bismo mogli bez zadrške podržati, kaže Stjepo Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

U Mostu pak još nisu zauzeli stajalište.

- Nismo se na Klubu konzultirali jer čekamo uopće kakav će razvoj situacije biti i što će se dogoditi, izjavio je Nikola Grmoja, Most.

S druge strane, Zlata Đurđević ima potporu SDP-a i Zeleno-lijevog bloka.

- Zlata Đurđević je nepokolebljiva, nepotkupljiva i naprosto ne mogu zamisliti da bi HDZ podržao osobu koja ima te kvalitete, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Možda se probudi savjest sabornika. Samo ne znam koji bi to koeficijent bio na kladionici, izjavila je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Kakva god odluka bila, aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi mandat završava sredinom srpnja. No i nakon toga, objašnjavaju u vladajućoj većini, taj sud neće ostati bez čelne osobe.

- Sukladno Zakonu o sudovima, ako mi idući tjedan izglasujemo i odbacimo prijedlog predsjednika Republike Hrvatske, nije moguće u rokovima dohvatiti datum kada ističe mandat predsjedniku Vrhovnog suda. I na taj način će predsjednik najvišeg suda u Hrvatskoj biti gospodin Mrčela, koji je u ovom trenutku zamjenik gospodinu Đuri Sessi, izjavio je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Hoće li, uz takav scenarij, morati biti raspisan i treći javni poziv, bit će poznato nakon glasanja točno za tjedan dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!