Lekaj Prljeskaj: Opasno je podcjenjivati situaciju na Kosovu

16.06.2023.

09:17

Autor: Studio 4/HRT/IMS/T.S.

Martin Berishaj i Ermin Lekaj Prljaskaj o situaciji na Kosovu

Martin Berishaj i Ermin Lekaj Prljaskaj o situaciji na Kosovu

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Nakon eskalacije sukoba na sjeveru Kosova između tamošnjih građana srpske nacionalnosti, kosovske policije i pripadnika KFOR-a, State Department jasno je poručio svim stranama - "tenzije moraju deeskalirati". Usto, Bruxelles idući tjedan ponovno za pregovarački stol poziva srbijanskog predsjednika Vučića i kosovskog premijera Kurtija. Kakva je budućnost najmlađe države u Europi koja se našla između zahtjeva međunarodne zajednice i Beograda, u "Studiju 4" komentirali su Martin Berishaj, kosovski veleposlanik u RH, i Ermin Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica albanske manjine u Hrvatskoj.

Trenutna situacija na Kosovu

- Uvijek kada govorimo o tom dijelu Balkana sjetim se Miroslava Krleže koji je nekad rekao da Balkan nije samo zemljopisni pojam, već je i stanje duha. Dakle, situacija na Kosovu danas je varljiva u smislu da je ona pod kontrolom, ali ima onih koji Kosovo žele vidjeti kao nestabilno područje, drugi ga smatraju dvotrećinskim suverenitetom jedne države, a mi kao suverena država želimo zaokružiti tu cijelost. Problem nije između Albanaca i prava Srba na Kosovu koji su državljani Kosova, već je problem drugačije naravi. Taj prostor Sjevernog Kosova je sublimacija kriminalnih djelatnosti više od 20 godina. U momentu kada se ovdje događa redukcija tog kriminala, uspostava pravne države, tada su kriminalne grupe iz Srbije pokušale nametnuti ono što su radile 20 godine, rekao je Berishaj.

Lekaj Prljaskaj smatra kako situacija na Kosovu nije za podcjenjivanje.

- Smatram da je opasno podcjenjivati trenutnu situaciju na Kosovu i ne trebamo se oslanjati na druge. Na svu sreću imamo svoju vojsku i specijalne jedinice na Kosovu, tako da smatram da i Albanci i Vlada u Kosovu trebaju poduzeti sve moguće mjere da zaštite svoje granice i suverenitet i da se zna da je to suverena država, rekla je Lekaj Prljaskaj.

O uhićenim kosovskim policajcima

Prije dva dana su uhićeni kosovski policajci, a neki mediji u Kosovu tvrde da su oteti pod optužbom da su špijuni.


- Tu se ne radi o otmici policajaca koji su kontrolirali zonu gdje je najviše ulazilo ilegalno oružje i slično. Srpska specijalna policija ih je otela oko 1300 metara od granične linije sa Srbijom, a američka administracija je tražila da ih se bezuvjetno pusti. Mi smo postavili veći nadzor nad granicom, drugi smatraju da smo Kosovo izolirali, a mi privremeno kontroliramo u ovim uvjetima jednu stvar. Srpska strana je željela tri pripadnika naše policije, koje su kidnapirali u područje Kosova, zamijeniti za tri kriminalca koji su napravili nered i koji su napali KFOR koji je bio zaštita između Kosovske policije i naših. Dakako, to se ne može poistovjetiti, a s tim u svezi američka administracija je tražila njihovo bezuvjetno otpuštanje. Mislim da će se stvar polako stišati, pojasnio je Berishaj.

Slučaj je izazvao blokadu srpske robe na granici.

- Htjeli su pokazati da imaju reciprocitet i da se prizna vlada Kosova i neovisnost Kosova, to je nešto što svaka vlada smatra da je u redu. Prethodna vlada je dala takse na srpsku robu, a sada su išli korak dalje, rekla je Lekaj Prljaskaj.

Stav europskih političara o situaciji


- Trenutno nisam o ovoj situaciji razgovarala s Vladom Republike Hrvatske, ali znam da imamo podršku Vlade što se pokazalo i na zadnjem sastanku gdje je premijer podržao Kosovo i neovisnost Kosova. Hrvatska diplomacija također radi na tome da Kosovo bude dio EU, jer svi znamo da je Kosovo dio Europe, samo se mora još integrirati u EU i postati dio Unije, rekla je Lekaj Prljaskaj.

Srbi na sjeveru Kosova su bojkotirali lokalne izbore, a kosovska vlada je pristala na ustupak ponavljanja izbora sa Srbima na izborima, međutim, oni to ne prihvaćaju. 

- Harmonizacija kosovske vlade s međunarodnom zajednicom je pokazala već od veljače da smo pristali na pomake. Nakon izbora koji su bili priznati od međunarodne zajednice, a broj onih koji su izašli na izbore je bio prilično minimalan, srpska strana je to bojkotirala, rekao je Berishaj.

Berishaj je komentirao i mogućnost sankcija kosovskoj vladi ako ne pristane na popustljivu politiku u odnosu sa Srbima.

- Naš prirodni saveznik su SAD i međunarodna zajednica s kojima jako dobro funkcioniramo. Ako imamo legitimno izabrane predstavnike koji pristaju na izvanredne izbore, samo se trebaju stvoriti  za njih uvjeti. Postoji li mogućnost za to, uvijek se mora u tom geopolitičkom smislu razmišljati.  Mi smo izuzetno obazrivi na to. Stvar kosovske i albanske države je malo drugačija od one perspektive koju žele drugi pogledati. 

Berishaj nije želio komentirati spekulacije da predsjednik Albanije Rama podržava Vučićevu politiku na Kosovu.

- Je li se premijer Rama postavio na jednu ili drugu stranu, ne bih o tome želio govoriti. Interes nekih je da se između Albanaca i na toj razini postavi neka barikada koju mi nećemo prihvatiti jer nema nikakvih razloga za takvo nešto, zaključio je Berishaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!