Saborske zastupnice od Dobronića traže strože kazne za seksualno nasilje

05.05.2023.

14:06

Autor: V.K./HRT/Hina

Radovan Dobronić

Radovan Dobronić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Inicijativa "Zastupnice za jaču zaštitu žrtava seksualnog naslja" pozvala je u petak predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića da pomogne da se strožim kaznama napokon zaustavi porast zločina obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja.

Povod za pismo Dobroniću slučaj je muškarca koji je nepravomoćno osuđen za oduzimanje slobode, teške tjelesne ozljede i silovanje na 20 mjeseci bezuvjetnog zatvora i isplatu 10.000 eura odštete žrtvi, što smatraju preblagom kaznom.

Kako se prema protokolu o postupanju u slučaju seksualnog nasilja silovanje definira kao "najozbiljnije nasilje", kažu da nije jasno kako je moguće da su kazne za to tako neozbiljne, dok takva blaga presuda neće odvratiti nasilnike od njihovih iživljavanja nad ženama.

Iz Inicijative podsjećaju da pravobraniteljica za ravnopravnost spolova godinama upozorava na prenisku penalizaciju ovakvih teških zločina nad ženama, a smatra da je razlog za takvu penalnu politiku kroničan nedostatak edukacije sudaca/sutkinja i državnih odvjetnika/ca te opći deficit društvene prevencije.

- Kao predsjednik Vrhovnog suda imate ingerencije, ali i dužnost, ozbiljno i sveobuhvatno pristupiti tom ozbiljnom i neprihvatljivom društvenom problemu, imate alate zaustaviti stalan porast zločina obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja, poručile su saborske zastupnice Dobroniću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!