Saborski izostanci: Rekorder Vrkljan objasnio zašto je izostao deset dana

20.07.2022.

15:35

Autor: Hina/HRT

Sabornica

Sabornica

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Devet saborskih zastupnika u srpnju je neopravdano izostalo sa saborske sjednice, a rekorder je Milan Vrkljan iz Kluba Za pravednu Hrvatsku koji je izostao svih deset dana koliko je Sabor zasjedao u srpnju, uz objašnjenje da osim što je zastupnik radi u bolnici.

S obzirom na to da se za svaki 'neopravdani dan' zastupnicima oduzima 150 kuna od mjesečnog paušala koji iznosi 1500 kuna, Vrkljan će u srpnju zapravo ostati bez paušala.

U telefonskoj izjavi za Hinu objasnio je kako su njegovi izostanci posljedica činjenice da, osim što je zastupnik, radi u bolnici.

- U Saboru volontiram, a u bolnici sam ostao u radnom odnosu. U dogovoru s ostalim liječnicima pripalo me da na godišnjem budem u srpnju i to je jedini razlog, kazao je Vrkljan.

Dva dana sa saborske sjednice neopravdano je izostao Nikola Grmoja, pa će mu se od paušala oduzeti 300 kuna.

Po 150 kuna oduzet će se Miroslavu Škori i Ružici Vukovac koji s Vrkljanom dijele isti klub, HSS-ovcu Željku Lenartu, Marini Opačak Bilić (Socijaldemokrati), Suverenistima Marijanu Pavličeku i Vesni Vučemilović te Marijani Puljak (Centar).

Zastupnik izostanak može opravdati ako je bio bolestan, što mora potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan. Opravdava mu se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Zastupnika se novčano kažnjava samo ako ne dolazi na plenarnu sjednicu Sabora, ne i ako izostaje sa sjednica radnih tijela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!