11:00 / 25.05.2021.

Autor: Vijesti/HR/A.P.C.

Odbor za pravosuđe će saslušati sve kandidate za čelno mjesti Vrhovnog suda

Prof. Zlata Đurđević

Prof. Zlata Đurđević

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe za izbor novog predsjednika ili predsjednice Vrhovnoga suda donesena je odluka da se pozovu svi kandidati i da predstave svoj program.


- Nisam sudjelovala u radu sjednice, odazvala sam se na poziv kao članica, kao što se inače odazivam na pozive tijela kojima pripadam, izjavila je Đurđević novinarima.

- Koliko god to izgledalo smiješno, dobro je da se ovo dogodilo jer nam otvara prostor i za daljnje otvaranje javnosti kada pričamo o hrvatskom pravosuđu, ali i da vidimo sve ono što se pojavilo kao prijepor unazad nekoliko mjeseci u zakonodavnom okviru, da se u ovom procesu napravi bolje. U samom početku rasprave je bilo naglašeno da se danas nećemo baviti pojedinim kandidatima i kandidatkinjama i njihovim programima, a Đurđević u raspravi nije ni sudjelovala, tako da je sve uredu, rekao je predsjednik Odbora Mišel Jakšić

Evo izjava članova Odbora

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji Saboru predlaže kandidata, Odboru nije poslao jedno ime, nego svih petero koji su se javili na javni poziv. 

- Ovo je nova situacija. Do sada se u praksi uvijek na sjednicu Odbora pozivao samo kandidat kojeg je predložio predsjednik, pa danas nitko od kandidata nije pozvan, izjavio je za Hrvatski radio predsjednik saborskog Odbora Mišel Jakšić. 


Već je dulje poznato da predsjednik Milanović na čelu Vrhovnog suda želi vidjeti profesoricu Zlatu Đurđević, no saborska većina i premijer Andrej Plenković ponavljaju da njezin izbor neće podržati. Smatraju da je njezina kandidatura kompromitirana činjenicom da se na prvi javni poziv nije javila, a predsjednik Milanović i tada ju je predložio, odbivši sve ostale kandidature. 


Na drugi javni poziv, Državnom sudbenom vijeću javilo se petero kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Javili su se:  Snježana Rizvan iz Splita, sutkinja Visokog kaznenog suda; Lana Peto Kujundžić; odvjetnik Šime Savić,  Boris Vuković, sudac Trgovačkog suda u Osijeku i Zlata Đurđević, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu. 


Opća sjednica Vrhovnog suda, čije mišljenje nije obvezujuće, nije podržala ni jednog od tih kandidata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!