Saborski odbor prihvatio izvješća o poslovanju Hine za 2019. i 2020.

19.05.2022.

16:50

Autor: Hina/HRT

Dokumentacija

Dokumentacija

Foto: Ilustracija / Pixabay

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prihvatio je u četvrtak izvješća o poslovanju Hine za 2019. i 2020. godinu, u kojima je zabilježila porast u prihodima s tržišta ali i poslovala u teškim uvjetima jer je njezino sjedište oštećeno u zagrebačkom potresu. 

"Izvještaj o Hini - dobra priča" 

- Izvještaj o Hini govori o jednoj dobroj priči, riječ je o stabilnom kontinuitetu poslovanja i laganom porastu prihoda s tržišta, istaknula je Majda Tafra-Vlahović, predsjednica Upravnog vijeća Hine dodavši da Hina, s obzirom da više od jedne trećine svojih prihoda ostvaruje na tržištu, i time nije klasičan korisnik proračunskih sredstava.


- U 2019. godini, imala je 2,5 posto prihoda s tržišta više nego godinu prije, prosječno je zapošljavala 123 radnika, rekla je Tafra-Vlahović istaknuvši potrebu pomlađivanja redakcije, što se donekle popravilo dodatnim zapošljavanjima mladih. Dodala je kako je iznos koji Hina prima temeljem ugovora o skupnoj pretplati godinama nije mijenjao.

Na pitanje novinarke Đurđice Klancir o uvjetima rada u Hini, o tome je li bilo političkih pritisaka na novinare, Tafra-Vlahović istaknula je da u tom razdoblju na Upravnom vijeću nije bilo takvih rasprava.

Klancir je istaknula i da se ne može složiti s potrebom pomlađivanja redakcija, s obzirom da se na hrvatskoj medijskoj sceni iskusni novinari teže zapošljavaju od mlađih, neiskusnih novinarima kojima će se lakše upravljati.

Tajnik Ministarstva kulture i medije Krešimir Partl istaknuo je da se u razgovorima s ravnateljicom Hine, ide u smjeru povećanja koeficijenata radnicima Hine, samim time što dio komercijalnih medija novinarima mogu ponuditi bolje plaće.

- Dobro je da se na ovaj način stimulira njihov rad, istaknuo je Partl.

Raspudić: Izvještači Hine bliže su zapisničaru nego kolumnistu

Zastupnik Nino Raspudić (Klub zastupnika Mosta) kritizirao je kriterije saborskih izvjestitelja Hine, istaknuvši da oni stvaraju filter koji je po njegovom mišljenju neprofesionalan.

- U ovoj zadnjoj pseudopolemici o izvještačima iz Sabora, čulo se kako novinari nisu zapisničari. Ja se ne slažem, izvjestitelj Hine, nacionalne agencije koju financiraju s dvije trećine porezni obveznici, su bliže zapisničaru nego kolumnistu, rekao je Raspudić istaknuvši da je sam bio kolumnist ali je svoje stavove potpisivao punim imenom i prezimenom. 

Tafra-Vlahović je istaknula kako novinar ima odgovornost i pravo da zaključuje i da obavlja svoj posao na najbolji mogući način.

- Iz pet sati saborske rasprave, on izdvaja ono što smatra da je bitno, poručila je. 

Pravo na pristup informacijama

Saborski odbor prihvatio je i konačni prijedlog izmjena zakona o pravu na pristup informacijama, koji, među ostalim, propisuje novčane kazne za odgovorne osobe u tijelima koja ne ustupe informacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!