Saborski Odbor za znanost nezadovoljan radom rektora Borasa

04.05.2021.

20:13

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Saborski odbor za obrazovanje, znanost i kulturu održao je tematsku sjednicu o aktualnom stanju na Sveučilištu u Zagrebu. No, zanimljivo, na sjednicu su  došli saborski zastupnici, resorni ministar, članovi Sveučilišnog savjeta, ali ne i rektor Sveučilišta o kojem se raspravlja. Nije se krilo nezadovoljstvo radom Uprave i rektora.


O zagrebačkom sveučilištu bez zagrebačkog rektora. Ispričao se drugim obvezama.


- Mene zgraža što rektor Boras nema minimum odgovornosti doći ovamo pred hrvatske zastupnike i objasniti neke stvari koje se događaju na Sveučilištu u Zagrebu, kazala je na sjednici Odbora Sabina Glasovac (SDP).


Nije došao ni predsjednik Sveučilišnog savjeta Luka Burilović, pa su sva objašnjavanja o radu savjeta pala na leđa akademkinje Milene Žic Fuchs. Vrlo iskreno izrazila je nezadovoljstvo radom Savjeta.


- Mi nikada nismo došli do jedne tematske sjednice na temu znanosti i kako potaknuti Sveučilište da bude bolje, kazala je Žic Fuchs.


Kada se govori o autonomiji, spominje se samo pravo, ali ne i odgovornost. A upravo toga nema kada je Uprava Sveučilišta u pitanju, kažu predstavnici sindikata.


- Senat postaje instrument u rukama rektora i zato je sindikat glasan. Ne mogu vjerovati da nitko ne može stati na kraj lošoj Upravi, rekla je Vesnica Garašić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.


Zbog uprave, dodaje, Odbor za proračun na Sveučilištu ne funkcionira godinama. I to nikog ne zabrinjava. 


Da nije dobro - nije,  kaže i resorni ministar.


- Nije brilijantno i pokušat ćemo dovesti sustav u red - izvrsnu edukaciju za mlade ljude, kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs


Ne može vjerovati da se dosad gotovo ništa nije napravilo s kampusom na Borongaju.  


- Koliko vidim, zadnji zahtjev što se tiče Borongaja je taj da se nabavi traktor za košnju trave, rekao je Fuchs.


- Rektor Boras je najzaštićenija osoba u državi. I premijera Plenkovića može opozvati Sabor i predsjednika države, ali rektoru Borasu nitko ništa ne može, ustvrdila je Glasovac.


A da paradoks bude veći, upravo je Sabor osnivač Sveučilišta pa je, kažu sudionici, bar trebao pokazati poštovanje i pojaviti se pred Odborom te odgovoriti na pitanja onih koji ga smatraju odgovornim za narušeni ugled Sveučilišta u društvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!