08:47 / 19.07.2019.

Autor: T.V./Hina

Saborski odbori podržali Grlića Radmana za novog šefa diplomacije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Goran Grlić Radman je najavio da će mu prioritet biti hrvatsko predsjedane Europskom unijom u prvoj polovici 2020.
Odbori za vanjsku politiku i europske poslove podržali su kandidata za novog ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana koji je najavio da će mu prioritet biti hrvatsko predsjedane Europskom unijom u prvoj polovici 2020.

- UŽIVO: Novi ministri traže potvrdu u Saboru
- Plenković: Rekonstrukcija Vlade je dobro osvježenje 
-
Prve izjave budućih ministara- video
- Otvoreno o rekonstrukciji Vlade

Grlić Radman, trenutni hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, trebao bi naslijediti Mariju Pejčinović Burić koja odlazi na novu dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Naglasio je kako je trenutni prioritet predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020. i ocijenio da hrvatska javnost nedovoljno percipira koliko je to važan zadatak za državu.

- Predsjedavati EU-om, mi prije 25 godina nismo mogli uopće zamisliti da je to moguće", da jedna mala država to obavlja, kazao je Grlić Radman. Kao ciljeve je naveo i  osnaživanje sustava vanjskih poslova, pozicioniranje Hrvatske kao važnije među manjim članicama EU-a, kao i iskorištavanje potencijala hrvatskog iseljeništva. Među prioritetima su i ulazak Hrvatske u euro i schengensku zonu te višegodišnji financijski okvir Unije koji bi se mogao donijeti tijekom hrvatskog predsjedanja.

Istaknuo je da je i bio iznenađen kad je primio poziv premijera Andreja Plenkovića da preuzme ministarstvo.

Plenković, koji je Grlića Radmana predstavio članovima odbora, rekao je da se radi o dugogodišnjem diplomatu koji je jako dobro poznaje sustav vanjskih poslova i o kojem ima "kvalitetno, dobro, pozitivno ljudsko mišljenje". Premijer je zaključio kako je Grlić Radman "angažiran, otvoren i tolerantan" te da mu zbog poznavanja ministarstva neće biti teško snaći se u tome sustavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!