Saborski odbori podržali pristupanje promjeni Ustava

12.07.2022.

17:17

Autor: M.Š./Hina/HRT

Saborska sjednica

Saborska sjednica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Dva saborska tijela - Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbor za zakonodavstvo odlučili su u utorak na zajedničkoj sjednici većinom glasova da se krene u proces pristupanja promjene Ustava.

Članovi Odbora za Ustav jednoglasno su, nakon dva i pol sata rasprave glasali da se krene u izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu o referendumskoj regulativi, dok su članovi Odbora za zakonodavstvo te odluke donijeli većinom glasova.

Odbori su raspravljali o prijedlogu odluke o pristupanju promjeni Ustava na prijedlog 92 zastupnika.

Iz SDP-a su najavili da će podržati pristupanje promjeni Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, no, čelnik stranke Peđa Grbin upozorio je da Ustavni sud dobiva ogromne diskrecijske ovlasti pri odlučivanju koja su pitanja pogodna za referendumsko odlučivanje te da teme o kojima se tako ne može odlučivati moraju biti taksativno navedene u Ustavu.

Naglasio je da podržava smanjivanje broja potpisa za referendum na 250 tisuća kao i definiranje kvoruma za odlučivanje.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka kazala je da takav prijedlog ne mogu podržati i da ga treba kategorički odbiti. Nejasno joj je zašto se daju tolike ovlasti Ustavnom sudu u odlučivanju o referendumskom pitanju.

Benčić je također upitala zašto se ne propiše o kojim se člancima Ustava ne može odlučivati na referendumu te je ocijenila da će predložena odredba onemogućiti veliki broj referenduma.

Smatra i da će kvorum odlučivanja od jedne trećine birača onemogućiti bilo koji ustavotvorni referendum pa nikada više nećemo imati uspješni ustavotvorni referendum.

Socijaldemokrati dali potpise, Vidović odbacio tumačenje da su oni novi 'žetončići'

Davorko Vidović iz Socijaldemokrata ranije je na konferenciji za novinare najavio je da će njegova stranka pokrenuti nacionalni okrugli stol o širim ustavnim promjenama po uzoru na one koje je predlagao bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.

S obzirom na to da je i desetero članova Socijaldemokrata dalo potpise za pokretanje postupka promjene Ustava u dijelu koji se odnosi na referendum, što su neki protumačili da su oni novi 'žetončići', Vidović je takvo tumačenje rezolutno odbacio, naglasivši da oni ni s kim ne trguju.

- Ne podržavamo pokušaj trgovine od pojedinih predstavnika u Saboru. To nije dobar put, Ustav nije krameraj, poručio je, aludirajući na pokušaj dijela lijevo-liberalnih stranaka da se u istom paketu raspravlja o i uvrštenju pobačaja u Ustav.

Saborska zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić ustvrdila je da se sada vidi u kojem grmu leži žeton.

- Ovakvo silovanje dnevnog reda, gdje se preko noći pokušava ugurati novu točku, sve kako bi se trenutkom nepažnje onemogućila saborska rasprava i prošvercale ustavne izmjene koje će u praksi ne samo otežati nego onemogućiti referendume u Hrvatskoj sramota je za sve demokratske procedure i nevjerojatno da postoji ijedna demokratska stranka odnosno zastupnik u Republici Hrvatskoj koji će podržati ovakvo gušenje demokracije HDZ-a i onemogućavanje izjašnjavanja volje hrvatskih građana, poručila je.

Navela je da je preporuka Venecijanske komisije omogućiti građanima da na referendumu odluče o referendumskim izmjenama. Kazala je i da će referendumi u Hrvatskoj biti stvar prošlosti, ako to prođe kako je zamišljeno.

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš slaže se s pokretanjem ustavnih promjena, suglasna je s brojem potrebnih potpisa od 250 tisuća, ali je zatražila da se diskrecijske ovlasti Ustavnog suda smanje na najveću moguću mjeru.

Branko Bačić (HDZ) je, komentirajući oporbene kritike na račun ovlasti Ustavnog suda i kvoruma odlučivanja poručio da su, kao predlagatelji, otvoreni za kvalitetne prijedloge.

- Neodgodiva je društvena potreba ići u proces uređenja referendumske legislative jer je riječ o neuređenom području koje odgovara samo onima koji politikantski skupljati poene, poručio je Bačić.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter ocijenila je da nisu dobro definirana pitanja o kojima se ne smije odlučivati na referendumu, pogotovo vezano uz ljudska prava.

Istaknula je i da ta pitanja treba definirati u Ustavu, a ne u Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!