10:59 / 02.03.2022.

Autor: Hina/HRT/I.H.

Oporba: Rekonstrukcija Vlade odmah, a prijevremeni izbori čim se stvore uvjeti

Saborski zastupnici o ministrima Aladroviću i Horvatu

Saborski zastupnici o ministrima Aladroviću i Horvatu

Foto: HTV / HRT

Oporbeni zastupnici rekli su u srijedu u Saboru da je Vlada nefunkcionalna jer potpredsjednik i ministar imaju kaznene prijave kojima se moraju baviti, umjesto svojim resorima, no da nije trenutak za izvanredne izbore zbog rata u Ukrajini, ali se mora provesti rekonstrukcija Vlade.

Vidović: Vlada je u teškom problemu 

- Nije se dogodilo, otkada je svijeta i vijeka u Hrvatskoj, da je ministar koji je na dužnosti uhapšen. Nije se dogodilo da protiv ministra koji obnavlja dužnost se otvara istraga. Nije se dogodilo da Vladi dolazi zahtjev za skidanjem imuniteta bilo kojeg ministra. Prema tome, Vlada je u teškom problemu, rekao je Franko Vidović (član Kluba zastupnika Socijaldemokrati).

U normalnim vremenima, dodao je, da situacija na vanjsko-političkom planu nije takva kakva je, ova Vlada bi isti čas trebala otići i trebali bi biti izvanredni izbori.

Mrak Taritaš: Vlada je nefunkcionalna 

- Sjenu nad svime bacaju događaji u Ukrajini, uvjerena sam da to neće biti niti kratko, da će cijela priča biti dosta bolna za cijelu Europu i trajat će dosta dugo. Nekako je ispod radara prošlo sve što se događa u našoj Vladi, rekla je Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Prošlu srijedu je, podsjeća, trebala biti rasprava o opozivu ministra Horvata. Vlada ovako ne može funkcionirati, ističe. Postavlja pitanje moraju li ministri otići u zatvor da bi ih se razriješilo.

- Vlada je nefunkcionalna, rekla je.

Naglasila je da premijer Plenković hitno treba napraviti rekonstrukciju Vlade, treba maknuti sve one ministre koji nisu u stanju obnašati svoj posao i bave se obranom svojih koruptivnih radnji. 

Grbin: Ovakva situacija je neodrživa 

- Mi u Hrvatskoj imamo naše specifične, posebne probleme kojima se nažalost moramo baviti u ovim trenucima. Ti problemi se očituju u činjenici da se protiv dva člana Vlade, protiv potpredsjednika Vlade i ministra u Vladi vode kazneni postupci, rekao je Peđa Grbin (SDP).

Takvu situaciju smatra neodrživom, stav SDP-a je da Vlada mora u najkraćem mogućem roku odgovoriti na zahtjev DORH-a i ministru Aladroviću skinuti imunitet kako bi se omogućilo vođenje kaznenog postupka protiv njega.

I u normalnim okolnostima, ističe, bi bilo neodrživo da dva člana Vlade sjede u njoj, iako se protiv njih vodi kazneni postupak.

Grbin je naglasio da Aladrović i Milošević moraju otići iz Vlade, bilo sami, bilo da ih premijer razriješi jer je ovakva situacija neodrživa.

- Danas nije trenutak za izbore, međutim, vjerojatno ćemo za nekoliko dana biti pametniji i znati što se događa u Ukrajini i u kojem smjeru ide rat. Međutim, dvije članice EU u našem susjedstvu za mjesec dana imaju izbore, Slovenija i Mađarska i ne razmišljaju o odgodi izbora, odgovorio je na pitanje treba li raspisati izvanredne izbore.

- Ako je nešto moguće u drugim članicama EU, zašto bi bilo sporno u Hrvatskoj i morat ćemo uskoro o tome razgovarati jer ovo nije Vlada koja može stabilno, meritorno i dugoročno odlučivati, smatra čelnik SDP-a.

Grbin je kazao da ne može ni zamisliti da bi Vlada odbila DORH-ov zahtjev za skidanje imuniteta Aladroviću.

- Očekujem da Vlada, koja sutra zasjeda, donese jedinu razumnu i moguću odluku, a to je da odobri vođenje kaznenog postupka protiv Aladrovića, osim ako premijer već danas ne razriješi i njega i potpredsjednika Borisa Miloševića, poručio je Grbin.

Selak Raspudić: Sramotna reakcija premijera Plenkovića

Marija Selak Raspudić iz Mosta "sramotnom" smatra reakciju premijera Plenkovića na pitanje o optužbi protiv ministra Aladrovića kada je rekao da 'ima pametnijeg posla'.

- Iskorištavati tragediju ukrajinskog naroda kako bi se njome prikrile koruptivne radnje u vlastitoj Vladi je moralno dno koje za HDZ i nije neočekivano, izjavila je Selak Raspudić.

Smatra da bi premijer trebao hitno suspendirati ministra koji je pod optužbama, međutim, kaže Selak Raspudić, premijer 'nema rješenje za ministra graditeljstva i ne zna što učiniti s Aladarovićem pa se skriva iza ukrajinske tragedije da bi izbjegao pitanja o nefunkcionalnosti vlastite Vlade'.

Kaže, da 'u trenutku ovako ozbiljne vojne ugroze, za što postoji jedinstvo hrvatskog naroda prema građanima Ukrajine, umjesto da se posvetimo njima i brinemo za vlastitu vojnu sigurnost, mi smo prisiljeni baviti se aferama koje je proizvela njegova Vlada'.

- Borit ćemo se da budemo solidarni s ukrajinskim narodom, ali ćemo nastaviti upozoravati da je ova Vlada neodrživa jer je jedan ministar već pod istragom, a za drugog tek dolazi, i Vlada zbog sigurnosti naših građana u vrijeme krize mora što prije otići, rekla je Selak Raspudić.

Kaže da bi pristanak na rekonstrukciju Vlade značilo dati povjerenje premijeru Plenkoviću.

- Mi mu ne možemo dati povjerenje, a dok se ne stvore uvjeti za prijevremene izbore s obzirom na trenutačnu krizu Europi, nastavit ćemo se se zalagati za opoziv prozvanih ministara što su inicijative koje smo već pokrenuli u Saboru, dodala je.

Penava: Korupcija je crv koji rastače hrvatsko društvo 

Vođa Domovinskog pokreta Ivan Penava, komentirajući članove Vlade s kaznenim prijavama, rekao je da je korupcija crv koji rastače hrvatsko društvo i smanjuje operativne sposobnosti države.

- Korupcija je toliko nagrizla sustav hrvatske države da je, na žalost, neučinkovitost i neoperativnost nešto na što smo pomalo naučeni, što su greške koje skupo plaćamo i nastavit ćemo ih skupo plaćati ako se ne trgnemo i ne promijenimo taj smjer, odnosno, Vladu jer se ona nakon toliko godina nije u stanju suočiti s kriznim situacijama, ustvrdio je Penava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!