Saborski zastupnici o presudi Visokog upravnog suda

13:09 / 19.05.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Saborski zastupnici o presudi Visokog upravnog suda

Saborski zastupnici o presudi Visokog upravnog suda

Foto: Dnevnik / HRT

Dok se u sabornici iščekuje početak rasprave o ukidanju imuniteta članovima Vlade za koruptivno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, u saborskim se hodnicima komentira presuda Visokog upravnog suda u slučaju bivšeg potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Upravni sud je, podsjetimo, poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog koje je Karamarko 2016. napustio politiku. 

Tadašnji Karamarkov partner u Domoljubnoj koaliciji - Hrvoje Zekanović - obrušio se na Most koji smatra glavnim krivcem za sve, a Most je odmah uzvratio. Presudu je komentirala i saborska zastupnica Centra koja je bila predsjednica Povjerenstva koje je odlučilo da je Tomislav Karamarko u sukobu interesa.  

- Ona je pala samo zato što je Upravni sud rekao da jedno tijelo koje u svom nazivu ima Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, nema pravo odlučivati o sukobu interesa. To je suština. Motiv odluke suda je bio spašavanje Andreja Plenkovića i njegovih predmeta koji su se tada nalazili pred povjerenstvom, a danas ih niti u jednoj instituciji nema, istaknula je Dalija Orešković, saborska zastupnica Centra.

- Pozivam Božu Petrova, s obzirom na to da je on Karamarka stavio na političku marginu i politički ga srozao, neka on sada da ostavku na sve moguće funkcije, zato što je bio u krivu, rekao je Hrvoje Zekanović, neovisni saborski zastupnik i dodao kako je iznimno bitno da kada čujemo točan iznos koliko će Hrvatsku koštati arbitraža, i tko je za to kriv. Ja ću reći jasno i glasno Božo Petrov i Most jer su oni inzistirali na arbitraži, a tadašnja Domovinska koalicija na čelu s Karamarkom je htjela nagodbu s Inom, poručio je.

Tko će sutra hrvatskim građanima objasniti zašto trebaju platiti milijardu ili više kuna i zato pozivam Petrova neka se okani politike, neka napravi upravo ono što je Karamarko, jer je u potpunosti bio u krivu. I neka se pobrine pronaći milijardu kuna za hrvatske građane za koje su on i Most direktno krivi, zbog svoje nonšalancije, neznanja, nebrige, a možda i zle namjere, smatra Zekanović. 

U obranu svoje stranke i čelnika Petrova stao je potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja, rekavši da je MOL korumpiranjem hrvatskog premijera Ive Sanadera došao do većinskog udjela u Ini, a Hrvatska je ušla u arbitražu za vrijeme Milanovićeve Vlade.

Hrvatski dužnosnici čine sve da mi arbitražu izgubimo i daju izjave da se trebamo povući iz arbitraže jer ćemo je izgubiti, ustvrdio je.

Most je u Vladi Tihomira Oreškovića zastupao jedini normalan i državnički stav, a to je da u arbitraži dobro stojimo i da se ne smijemo iz nje povući jer što bismo dobili povlačenjem bi li nam Mađari predali Hernadija i bismo li dobili ijednu benzinsku postaju, zapitao je Grmoja.

Karamarko je, naglasio je, on bio protiv ukidanja ureda Stjepanu Mesiću kada smo mi bili u Vladi, žena mu je kroz tvrtku Drimia poslovala s konzultantom MOL-a i zagovarao je dogovor s Mađarima. Što se tiče presude Visokog upravnog suda, Tomislav Karamarko je dobitnik u igri koja se zove 'spašavanje vojnika Andreja', ocijenio je Grmoja.

Napomenuo je da Visoki upravni sud nije utvrdio da Karamarkova supruga nije poslovala s konzultantom MOL-a nego samo da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije smjelo donositi takve odluke.

- Most uvijek ima isti stav, a to je borba za hrvatske nacionalne interese, a oni koji žele pogodovati mađaronima poput "Zeke" koji je glasovao o Zakonu o Ini i spasio HDZ, to sve govori o njima.  naglasio je Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!