Grmoja pozvao oporbu da ne podlegnu "sirenskom zovu" vladajućih

05.12.2022.

Zadnja izmjena 11:50

Autor: HRT/V.G./Hina

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Mostov Nikola Grmoja pozvao je sindikate i udruge da ustanu protiv predloženih izmjena Ustava, te oporbene zastupnike da ne podlegnu "sirenskom zovu" vladajućih tijekom nogometne euforije, dok HDZ-ov Branko Bačić smatra da će zajednički jezik o tome naći za dva-tri mjeseca.


Sjednicu Sabora pratite u nastavku: 

- Dok kao oporba svi zajedno tražimo ostavku Vlade, pregovarati s vladajućima oko izmjena Ustava je nešto što je za nas neshvatljivo. Nadam se da ostatak oporbe neće održati ovakve izmjene Ustava jer one dodatno otežavaju referendumsko odlučivanje građana koje je ionako nemoguće u RH, rekao je Grmoja u slobodnim govorima u Hrvatskom saboru uime Kluba Mosta.

Smatra da zastupnici zasjedaju od ponedjeljaka do petka kako bi se proguralo ono što inače ne može proći, a jedna od takvih točaka su i izmjene Ustava.

Grmoja smatra kako će izmjene Ustava omogućiti da nekoliko zastupnika, prije nego što počne prikupljanje potpisa, pokrene ocjenu ustavnosti pojedinog pitanja i time će onemogućiti i ovo što smo imali do sada.

Smatra i da su vladajući stavili glasanje za 15. prosinca kako bi slomili dio oporbenih klubova za protuustavnu odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Pozvao je stoga one koji su izloženi pritiscima da ne podlegnu tomu i budu na strani Ustava jer, kako je rekao, nisu prisegnuli na bruxellesku karijeru Andreja Plenkovića.

Besmislena parlamentarna procedura

I Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) izrazila je nezadovoljstvo gustim tjednim rasporedom u kojem su zakoni krucijalni za egzistencijalna i životna pitanja građana (izmjene Ustava, Zakon o radu, Zakon o trgovini i sl.).

Smatra kako tjedni raspored izgleda tako zato da bi rasprave o prijedlozima krucijalnih zakona i Ustava bile besmislene.

- To je cilj čitavog procesa. Obesmisliti čitavu parlamentarnu proceduru, rekla je Benčić.

Navodeći da HDZ svako malo daje stanke u radu Sabora, upozorila je da kada treba raspraviti krucijalne stvari - one se stavljaju u jedan tjedan.

Benčić je, vezano uz predložene ustavne promjene, rekla da je tzv. progresivna opozicija u pogledu referendumske izmjene Ustava dobila malo bolja rješenja, ali i dalje ne dovoljno dobra.

No, pitanje pristupa pobačaju za sve žene, nije uvršteno u pregovore i nije stavljeno za stol jer HDZ-u ne treba konsenzus.

- Njima je win-win situacija jer oni su državu oteli pa kakav god Ustav i zakoni da jesu, poručila je Benčić.

Osvrćući se na odluku Vlade o obuci ukrajinskih vojnika, Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) rekla je da bi uvijek trebalo biti važno poštovanje Ustava.

Smatra da bi građani sudjelovanje Hrvatske u vojnoj obuci podržavali kada to ne bi bilo, kako je rekla, čisto bahaćenje Plenkovića čiji su primarni politički ciljevi ponižavanje Milanovića i cijele oporbe, zatim osobno dokazivanje na europskoj razini te na kraju pomoć Ukrajini. 

Bačić: Sve se radi u skladu s poslovnikom

Odgovarajući oporbenim zastupnicima, Branko Bačić (Klub HDZ-a) rekao je da su usporednom analizom rada u drugim parlamentima u Europi pokazali da Hrvatski sabor u plenarnom zasjedanju, po broju dana, daleko najviše zasjeda od svih europskih parlamenata.

Istaknuo je i da su sve što su radili, radili u skladu sa saborskim poslovnikom.

Bačić je podsjetio i da su na početku ustavnih promjena rekli da će se tu ići samo iz razloga kako bi se uredio okvir za provedbu referenduma jer postoji velik broj inicijativa koje bi išle u promjenu Ustava, a koje su međusobno oprečne.

Smatra da će se u iduća dva-tri mjeseca naći zajednički jezik kako bi se uredio taj dio Ustava vezan za referendum.

Osvrćući se na obuku ukrajinskih vojnika, Bačić je izjavio da pokušaj obmanjivanja javnosti kroz tobožnju neustavnost takve odluke jasno pokazuje nesnalaženje oporbe u ovom vrlo važnom trenutku za ukrajinski narod i njegovu žrtvu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!