Saborski zastupnici sutra se vraćaju u klupe

19.04.2022.

11:25

Autor: Šime Vičević/HTV/HRT/D.S.

Utvrđivanje redoslijeda za postavljenje zastupničkih pitanja

Utvrđivanje redoslijeda za postavljenje zastupničkih pitanja

Foto: HTV / HRT

Nakon uskrsne stanke sutra počinje 11. sjednica Hrvatskog sabora, a utvrđen je redoslijed za postavljanje zastupničkih pitanja na sutrašnjem aktualnom prijepodnevu. O najvažnijim točkama uoči novog zasjedanja izvijestio je Šime Vičević.


Novo zasjedanje tradicionalno počinje Aktualnim prijepodnevom, a saborski zastupnici sutra će postaviti ukupno 40 pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima koji će sutra biti u sabornici. Prvi na redu za postavljanje pitanja je nezavisni zastupnik Hrvoje Zekanović, čije je ime prvo izvučeno, dok će posljednje 40. pitanje postaviti Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

Sjednica će trajati iduća tri mjeseca, otprilike do sredine srpnja, već u prvim tjednima očekuje se da će glavna tema biti najavljena rekonstrukcija Vlade. Nakon što premijer Plenković svoju odluku o novim licima u osvježenoj Vladi objavi stranačkim tijelima u HDZ-u i kolacijskim partnerima, tada počinje saborska procedura jer kandidati za ministre najprije trebaju biti saslušani na sjednicama matičnih saborskih odbora, a potom da bi i formalno postali ministri, najprije trebaju biti izglasani na plenarnoj sjednici.

Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati u idućim tjednima s Mostovom inicijativama za opoziv ministara Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića te potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića. Postavlja se pitanje hoće li rekonstrukcija biti obavljena prije ili ima li ta inicijativa smisla. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se Ustavni sud očitovati o ocjeni ustavnosti oba referendumska pitanja Mostovih inicijativa. 

Nakon uskrsnih praznika polako se danas i ostali politički život vraća u uobičajen ritam. Već u podne u Banskim dvorima počinje sastanak vladajuće većine, okupit će se koalicijski partneri na svom redovitom sastanku, raspravit će sve aktualne teme, a poslijepodne u 16 sati u središtu HDZ-a okuplja se i nacionalno vijeće i predsjedništvo te vladajuće stranke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!