Beroš ostaje ministar zdravstva, nije prošla inicijativa oporbe u Saboru

08.07.2022.

09:00

Autor: V.K./HRT/Hina

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Ministar zdravstva Vili Beroš preživio je u petak treći put glasovanje o povjerenju u Hrvatskom saboru. Da se Berošu iskaže nepovjerenje glasovao je 51 zastupnik. Prijedlogu se usprotivilo njih 78. Nikola Grmoja iz Mosta slučajno je stisnuo krivu tipku glasajući protiv opoziva Beroša.

- Kolega Grmoja znam da ste pogriješili , je l' opet HDZ kriv?, upitao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Na to je Grmoja pojasnio da je pomiješao kratice za glasovanje.

Utvrđujem da nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministru Berošu, konstatirao je Jandroković.

Pitanje (ne)povjerenja Berošu pokrenulo je 32 oporbenih zastupnika na inicijativu Kluba zeleno-lijevog bloka navodeći kao razloge nagomilane probleme u zdravstvu i propadanje zdravstvenog sustava.

Poručili su da ministar mora otići zbog, među ostalim, nedostupnosti prekida trudnoće, afera Medikol" i Cuspis, izostanka reforme, dugova i sumnjivih transplantacija na KBC-u Zagreb.


Grbin (SDP): Obrana "dobrog vojnika Beroša" neće promijeniti stanje u zdravstvu

Saborska oporba, koja nije uspjela u trećem pokušaju opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša, u petak je ponovila zamjerke na njegov rad, ali dodala i neke nove, sve to odbacuju iz HDZ-a, kojemu Peđa Grbin poručuje da obrana "dobrog vojnika Beroša" neće promijeniti stanje u zdravstvu.

- O povjerenju Berošu diskutirali smo gotovo deset sati, a pritom se govorilo o svemu osim o osam točaka koje mu je oproba stavljala na dušu, kazao je akademik Željko Reiner (HDZ).

Kaže i kako je tijekom rasprave, od 32 potpisnika opoziva, u Sabornici dobar dio vremena bilo tek njih nekoliko, a u jednom trenutku samo četvero.

Peđa Grbin (SDP) prije glasovanja poziva saborsku većinu da razmisli glavom i glasuje po savjesti, ali i dodaje da neće tako postupiti, nego se u konačnici hvaliti kako je obranila Beroša.

- Učinit ćete to kako ste nekada branili Kuščevića, Tolušića, Žalac. To što ste obranili dobrog vojnika Beroša neće promijeniti stanje u zdravstvu, sustav neće biti bolji, rekao je Grbin.

Benčić: Važan je kontekst opoziva


Sandra Benčić (ZLB) ponavlja 12 točaka za koje ga oporba tereti, katastrofalne rezultate upravljanje pandemijom, slučajeve Čavajda i Ćorušić, oduzimanje bolnica županijama, zakon o sigurnosti na cestama, razne afere.

- Važan je i kontekst opoziva, ministar Marić daje ostavku, hapsi se bivši ministar Tolušić, saznajemo da Hrvatska gubi arbitražu, ugledni HDZ-ovac iz Karlovaca krade željezničku građu, nabrojala je.

Mario Kapulica (HDZ) uzvraća joj da se pokušaj opoziva događa u kontekstu uhićenja u Istri, povijesno niskog rejtinga SDP-a, smrada od smeća i pucanja cijevi u Zagrebu.

Napominjući kako ministre treba gledati u kontekstu koristi za građane i njihova zadovoljstva, Anka Mrak Taritaš (Glas) pita se tko je zadovoljan radom u zdravstvu. Onih 900.000 građana koji čekaju na pregled, kazala je i dodala da se Beroš uspio posvaditi sa cijelim sustavom. To bi premijeru treba biti alarm da je u sustavu nešto trulo, rekla je zastupnica.

Davorko Vidović kaže da su Socijaldemokrati za Beroševu smjenu, no da nisu potpisali zahtjev za opoziv, jer su krajnje nezadovoljni upravljačkom paradigmom. U šest godina iz Vlade je otišlo 25 ljudi, ministri su bahati, bivši pune zatvore, pa bi mogli zatražiti smjenu bilo kojeg ministra u ovoj Vladi, kaže zastupnik.

Željko Sačić (HS) poručuje oporbenim kolegama da im je zahtjev za opozivom Beroša nepotpun, da se nisu ni dotaknuli njegova upravljanja krizom u pandemiji, činjenice da se prvo utrošilo milijarde za nabavu cjepiva koje nije polučilo rezultate.

Beljak: U Zagrebu se trguje organima

Krešu Beljaka (HSS) najviše brine trgovina organima. U Zagrebu se trguje organima i to rade isti oni liječnici koji se sve više pozivaju na priziv savjesti, tvrdi zastupnik i poručuje da je Beroš moralno odgovoran za tu svinjariju.

Velikim Beroševim propustom Stephen Nikola Bartulica (DP) navodi što nije obranio liječnike koji su pod strašnim pritiscima zbog priziva savjesti, kao ni obiteljske liječnike koji će po novom zakonu morati prijavljivati svoje pacijente policiji.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!