Saboru proteklih godinu dana pisalo ili ga zvalo više od 1 500 građana

02.01.2023.

12:31

Autor: T.V./HRT/Hina

Sabornica

Sabornica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nešto više od 1 500 građana javilo se u proteklih godinu dana saborskoj Službi za građane, bilo konkretnim upitom, bilo komentarima, pritužbama ili sugestijama, pokazuje izvješće te službe.

Tijekom 2022. godine građani su uputili nešto veći broj upita - četiri posto - nego godinu ranije kada se Službi javilo 1 446 građana.

Građani Službi pišu, ali je i zovu, da bi iznijeli svoje mišljenje o nekom zakonu, saborskoj raspravi, pojedinačnom zastupniku, stranačkoj politici te zbog najrazličitijih životnih situacija.

Od 355 konkretnih upita, njih gotovo polovica, odnosno 172 , bilo je adresirano na saborske zastupnike koje Služba samo prosljeđuje zastupnicima i nema povratne informacije je li građanima odgovoreno.

U odnosu na godinu ranije, i kod upita zastupnicima zabilježeno je povećanje od četiri posto.

Građani su se u nešto većem broju javljali Službi i u formi komentara, prijedloga, sugestija, ali i pritužbi. Putem elektroničke pošte uputili su 1 154 takvih podnesaka, što je također četiri posto više nego 2021.

Hrvatski sabor posjetilo više od 7 000 građana

Hrvatski sabor u 2022. godini posjetilo je ili razgledalo 7 778 građana u 186 organiziranih skupina, a više od polovice (3 551) prisustvovao je i nekoj od saborskih sjednica.

To je manje nego proteklih godina jer su zbog pandemije uzrokovane koronavirusom posjeti građana Saboru bili obustavljeni sve do početka svibnja 2022. godine, kada je Sabor ponovno, nakon dvogodišnje stanke, otvorio svoja vrata za posjete.

Među posjetiteljima najbrojniji su bili učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti hrvatskih i inozemnih sveučilišta.

Ostali posjetitelji, njih oko 1 400, u Sabor su dolazili kao građani pojedinci, predstavnici raznih građanskih udruga, članovi različitih izaslanstava.

Nakon dvogodišnje stanke, i manifestacija Dan otvorenih vrata ponovno je okupila velik broj posjetitelja u Hrvatskome saboru, njih 1 060 razgledalo je dvorane, radne prostore i zastupničke klupe u Sabornici, te postavljalo pitanja predsjedniku Sabora i zastupnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!