Saboru upućen poziv da se holodomor proglasi genocidom

23.02.2022.

14:54

Autor: HRT/Hina/J.L.

Spomenik žrtvama Holodomora u Washingtonu

Spomenik žrtvama Holodomora u Washingtonu

Foto: Bumble Dee / SHUTTERSTOCK

Hrvatsko-ukrajinsko društvo pozvalo je Sabor da slijedi primjer drugih parlamenata i holodomor, veliku glad s početka 30-ih godina prošlog stoljeća, kad je izgladnjivanjem umoreno više od sedam milijuna ljudi, proglasi genocidom nad ukrajinskim narodom.

Taj zločin, počinjen na temelju donesenih svjetskih zakona, ima sve elemente genocida, navodi se u prijedlogu koji je na sjednici donijela Skupština Hrvatsko-ukrajinskog društva u povodu 90. godišnjice holodomora.


Godine 1932./1933. vlada i najviši politički činitelji totalitarnog komunističkog režima SSSR-a organizirali su i proveli holodomor. Na najstrašniji način umoreno je više od sedam milijuna ljudi, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Društva Đuro Vidmarović, bivši hrvatski veleposlanik u Ukrajini.

Raphael Lemkin, jedan od sastavljača i autora UN-ove Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, rekao je da je holodomor u Ukrajini klasičan primjer sovjetskog genocida nad ukrajinskim narodom.

Cilj je bio uništiti ukrajinske obrazovane elite, Ukrajinsku pravoslavnu crkve i njezino svećenstvo te seljaštvo i zamijeniti ih neukrajincima naseljavanjam iz Rusije i dugih dijelova Sovjetskog Saveza, napisao je Lemkin.

Holodomor kao zločin genocida nad ukrajinskim narodom već su osudile države i parlamenti poput Ukrajine, Australije, Mađarske, Litve, Svete Stolice, Gruzije, Poljske, Kanade, Perua, Paragvaja, Ekvadora, Kolumbije, Meksika, Latvije, Portugala i Sjedinjenih Američkih Država, kaže se u priopćenju.

U mnogima je pokrenut postupak priznanja genocida, dodaje se.

Smatramo kako bi i Hrvatski sabor trebao priznati holodomor u Ukrajini 1932./1933. kao genocid nad ukrajinskim narodom, zaključuje Društvo hrvatsko-ukrajinskog prijateljstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!