11:52 / 22.03.2018.

Autor: I.B./Hina

Saboru upućen Prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti za jačanje ključnih sustava

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je u prvo saborsko čitanje uputila Prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga.
Vlada je u prvo saborsko čitanje uputila Prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga, čiji je cilj jačanje sigurnosti ključnih mrežnih i informacijskih sustava.

Donošenje tog zakona obveza je iz europske direktive o mjerama za visoku zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava iz 2016. godine (NIS direktive). Temeljni cilj direktive je postići zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava čije bi neispravno funkcioniranje u slučaju sigurnosnih incidenata moglo imati snažne posljedice na društvo ili nacionalnu ekonomiju. Pritom NIS direktiva uvodi regulativne elemente koji omogućuju trajno praćenje stanja automatiziranosti i digitalizacije utvrđenih sektora.

NIS direktiva utvrđuje obvezu članica EU-a da uvedu mjere za visoku razinu zaštite kibernetičke sigurnosti u energetici, prijevozu, bankarstvu, infrastrukturi financijskog tržišta, zdravstvenom sektoru, opskrbi vodom za piće i njezinoj distribuciji i digitalnoj infrastrukturi, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.
Prvu skupinu obveznika zahtjeva iz NIS direktive čine operatori koji pružaju ključne usluge za društvo ili nacionalnu ekonomiju, u sklopu tih sedam sektora, a drugu skupinu obveznika čine davatelji digitalnih usluga.

Prijedlogom zakona obuhvaćene su tehničke i organizacijske mjere za upravljanje rizicima, kao i mjere za sprečavanje i ublažavanje učinaka incidenata, ali i obveza sustavnog obavješćivanja o incidentima i njihova koordiniranog rješavanja na sektorskoj, nacionalnoj i europskoj razini.
Regulira se i sustav nadležnih tijela na nacionalnoj razini i njegovo povezivanje s nadležnim tijelima EU-a i država članica, kao i potrebna nacionalna koordinacija na sektorskim razinama.

Osim sektora koji su kao obvezujući predviđeni NIS direktivom, predlaže se uključivanje sektora koji obuhvaća poslovne usluge za središnja državna tijela (e-Građani, kao i elektroničke poslovne aplikacije državne riznice ili centralnog obračuna plaća državnih službenika).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!