Sačić: Mora se prekinuti svaka veza policajaca s kriminalnim miljeom

27.04.2023.

20:19

Autor: M.Š./Hina/HRT

Željko Sačić

Željko Sačić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić je, tijekom rasprave o izvješćima o radu policije za 2020. i 2021., rekao da se mora prekinuti svaka veza "naših policajaca i krim službenika s kriminalnim miljeom" istaknuvši i da policija ne smije pasti pod utjecaj političke moći.

- Svaka veza naših policajaca i krim-službenika se mora prekidati s kriminalnim miljeom. Tu nema dvojbe, rekao je Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista).

Smatra i da se treba kontrolirati i rad policajaca izvan službe jer policajci moraju znati s koje poslove izvan službe i koje djelatnosti mogu obavljati.

Sačić je istaknuo i da policija ne smije pasti pod utjecaj političke moći već samo izvršavati zakone.

- Ne smijete preuzimati ulogu zakonodavca i ne smijete kreirati kaznena djela kao što se pokušava u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, poručio je.

Većina zastupnika se založila za što bolji statusni i materijalni položaj policajaca ali i upozorila na porast broja silovanja i kaznenih djela na štetu djece i obitelji te na potrebu rješavanja kaznenih djela korupcije.

Oporbeni zastupnici izrazili su nezadovoljstvo što izvještaje u Saboru nisu predstavili ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ili glavni ravnatelj policije Nikola Milina već ih je predstavila državna tajnica Irena Petrijevčanin.


Vukas: Kakvu poruku šalje Milina kada se danas nije pojavio


- Ne znam kakvu poruku šalje Milina kada se danas nije pojavio tu?, upitao je Nikša Vukas (Klub Socijaldemokrati). Upozorio je i da je nedavni slučaj ubojstva u noćnom klubu svima poslao veliku poruku jer djeca izlaze u te klubove i u tom slučaju je,drži, moglo biti i više žrtava.

- Subkultura je postala da u svakom disco klubu na šanku stoji 20 ćelavaca i naša djeca okolo šeću. Nikad ne znamo kada će njihov ego biti ugrožen i hoće li doći do pucnjave. To je jedna loša slika, rekao je.

No, poručio je, kada se gleda ukupan rad policije - možemo biti zadovoljni. Ali, kazao je, o radu njihovih šefova i rukovoditelja bi se moglo razgovarati jer, smatra, tu se nije puno napravilo.

Siniša Hajdaš Dončić (Klub SDP-a) upozorio je kako podaci za 2021. pokazuju zabrinjavajući trend porasta broja silovanja za 15 posto, a pokušaja silovanja za 18 posto te kaznenih djela na štetu djece i obitelji. To, poručio je, govori i da su žene i djeca dvije najugroženije ranjive skupine.

Također, upozorio je i na porast nezakonitih prelazaka granice pri čemu su i tu najugroženije skupine žene, djeca i maloljetni migranti bez pratnje odrasle osobe.

Naveo je i da je po podacima europskih medija u razdoblju od siječnja 2018. do prosinca 2020. tijekom migracija u Europi nestalo 18.200 djece migranata bez pratnje.

Hajdaš Dončić smatra i kako naša policija mora posebnu pažnju posvetiti tim migrantima.

Na problem postupanja naše policije prema migrantima upozorila je i Urša Raukar Gamulin (Klub Možemo!) podsjetivši da su 2021. godine u fokusu domaće i međunarodne javnosti bili navodi o prisilnom vraćaju migranata i o nasilju i ponižavajućem postupanju prema izbjeglicama.

Klasić: Pritisak na društvo po pitanju opijata sve snažniji


Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) upozorio je na porast konzumacije droge u EU za više od 30 posto, pri čemu rezultati istraživanja u Zagrebu pokazuju da je, nakon desetogodišnjeg uzlaznog trenda uzimanja opijata, od 2020. došlo do pada uzimanja amfetamina i ostalih droga, izuzev kokaina.

Istaknuo je kako je naša policija u 2020. i 2021. godini dobila 'bitku' s opijatima, ali to ne znači da se možemo i opustiti.

- Moramo uložiti dodatne napore jer pritisak na društvo po pitanju opijata je sve snažniji, rekao je.

Klasić smatra i da posebnu pažnju treba posvetiti pitanjima gospodarskog kriminala i korupciji jer su ti problemi "rak rana" našeg društva, posebice po percepciji u javnosti.

Tijekom rasprave zastupnici su upozorili na porast kibertnetičkog kriminala jer su opasnosti u virtualnoj interakciji sve izraženije i agresivnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!