16:07 / 01.02.2018.

Autor: HRT

SAD izručio osumnjičenog ratnog zločinca Mutića

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tereti ga se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ali i za ubojstvo iz koristoljublja, bezobzirne osvete i niskih pobuda, navodi sisački Županijski sud.
U sisački zatvor jučer je doveden osumnjičeni ratni zločinac Slobodan Mutić, koji je od 1999. živio u SAD-u, gdje je u međuvremenu osuđen na zatvorsku kaznu jer je u imigracijskim dokumentima lagao da nije kršio zakone i bio umiješan u genocid ili etničko čišćenje.

Okrivljenom su uručena rješenja o provođenju istrage i određivanju istražnog zatvora, kao i rješenje o postavljanju branitelja po službenoj dužnosti. Tereti ga se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ali i za ubojstvo iz koristoljublja, bezobzirne osvete i niskih pobuda, navodi sisački Županijski sud.

Nakon što je 2016. osuđen na dvije godine zatvora u saveznoj državi Ohio američki su mediji prenijeli izjavu pomoćnika državnog odvjetnika Matthewa Cronina da Mutića u Hrvatskoj očekuje suđenje za ubojstvo Stjepana i Paule Cindrić te bivše djevojke Aleksandre Živković.

Cronin je rekao da su Mutić i Dragan Perenčević opljačkali i ubili Cindriće, koji su radili u Petrinji, jer su vjerovali da su članovi HDZ-a. Dodao je kako se vjeruje da je Mutić ubio Aleksandru Živković ispalivši joj metak u glavu 1993. godine, nakon što je s njim prekinula.

Mutić je prilikom ulaska u SAD 1999. zatražio izbjeglički status. U imigracijskim dokumentima lagao je da nikada nije bio optužen i u zatvoru zbog kršenja zakona kao i da nije bio umiješan u genocid... ili je na drugi način sudjelovao u ubojstvu zbog rase, vjere, nacionalnosti, etničkog podrijetla ili političkog mišljenja. Nekoliko godina poslije, kad je zatražio dozvolu za trajni boravak, ministarstvo za domovinsku sigurnost otkrilo je da je Hrvatska za njim raspisala tjeralicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!