SAD: Ponuda za 84 Bradleya samo do siječnja 2022.

08.12.2021.

20:04

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Bradley

Bradley

Foto: Dnevnik / HTV

Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj oglasilo se u vezi s ponudom oklopnih gusjeničara Hrvatskoj, o čemu je u posljednje vrijeme često govorio predsjednik Republike Zoran Milanović. 

U priopćenju veleposlanstva stoji da ponuda za 84 borbena vozila Bradley vrijedi samo do siječnja 2022. godine. Naglašavaju da nakon tog roka ugovor neće biti moguće sklopiti. U priopćenju se navodi i da Hrvatskoj nude vozila koja predstavljaju oružani sustav provjeren u borbi te da od 2.000 Bradleya kojima raspolaže SAD, više od 500 su ista vozila kakva se nude Hrvatskoj.

Zoran Milanović, vrhovni zapovjednik vojske, optužio je Vladu da je bez ikakva obrazloženja odustala od nabave američkih gusjeničara, a od Francuske kupuje 12 rabljenih višenamjenskih aviona Mirage koji bi trebali zamijeniti dotrajale ruske Migove-21.

Milanović je krajem studenoga pozdravio nabavu Rafala, ali je kritizirao skok cijene s 990 na gotovo 1,2 milijarde eura, dok se američki sustavi "praktično poklanjaju".

Upozorio je da je stanje u kopnenim snagama neodrživo, a vlada, koja je najavljivala kupnju Bradleya, odustala je od toga "bez ikakva obrazloženja".

Odbacujući njegove kritike, premijer Andrej Plenković je ustvrdio da je s Francuzima sklopljen "normalan posao" i da predsjednik "zamajava javnost".

- Sve su to tlapnje onih koji bi željeli, valjda iz ljubomore, dovesti u pitanje sjajan posao jačanja HRZ-a i hrvatske vojske, rekao je Plenković početkom prosinca. 

Vozila, koja se mogu unaprijediti, američka kopnena vojska namjerava zadržati još nekoliko desetljeća.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!