Safe Journalist i HND osudili prijetnje novinaru Zadarskog lista

11.08.2022.

13:50

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

HND

HND

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Mreža Safe Journalists i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudili su prijetnje novinaru Zadarskog lista Toniju Periniću zbog istraživanja slučaja prijevare turista te su pozvali institucije da počinitelja što prije sankcioniraju.

Mreža Safe Journalist ističe da je 21-godišnji novinar Perinić prijetnje dobio istražujući pritužbe turista na internetu, ali i one koje su uputili Turističkoj zajednici, na iznajmljivačicu apartmana iz Privlake. Prijetnje je, dodaju, zaprimio od muškarca koji se predstavilo kao otac iznajmljivačice pod imenom M.L., a Periniću je, među ostalim, poručio da pazi što piše jer će ga napisano koštati.

- Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijetnje koje je dobio naš kolega Toni Perinić kojem dajemo punu podršku, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Dodao je da je ovaj slučaj još jedan pokazatelj u kakvom ozračju rade naše kolege u lokalnim medijima.

Iz mreže Safe Journalist ističu kako je otac iznajmljivačice novinaru prijetio u telefonskom razgovoru nakon što je Perinić otišao na teren, u Privlaku, fotografirati apartmane za potrebe članka.

Novinar je istraživao pritužbe gostiju od kojih je vlasnica apartmana tražila uplatu akontacije od 500 kuna, a nakon toga, iz raznih razloga otkazivala rezervacije. Dodaju kako je otac iznajmljivačice do Perinića došao putem Perinićeva oca, tako da je fotografirao registarske oznake automobila kojim je novinar došao na teren, vrlo brzo saznao telefonski broj vlasnika automobila koji je u ovom slučaju bio novinarev otac, te sve prijetnje izrekao u tom telefonskom pozivu.

Novinar kaže da je osjećao strah za život i pritisak na svoj posao. (...) Također je zabrinut kako je M.L. u kratkom vremenu dobio broj njegovog oca, vlasnika auta, ističu.

Mreža Safe Journalists pozvala je i nadležne institucije u Hrvatskoj da što prije sankcioniraju, ali i da otkriju na koji je način došao do osobnih podataka novinarevog oca, kao i da sankcioniraju odgovorne.

Iz Policijske uprave Zadarske istaknuli su kako je nad 54-godišnjakom koji je novinaru uputio ozbiljne prijetnje jučer dovršeno kriminalističko istraživanje, te da je u tijeku podnošenje kaznene prijave državnom odvjetništvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!