10:43 / 21.02.2019.

Autor: V.K./HRT

Salapić: Novi Ovršni zakon u ožujku u Saboru

-

-

Foto: - / -

Što će se promijeniti u novom ovršnom zakonu za dužnike, a što za vjerovnike, koliko će iznositi naknade za javne bilježnike, odvjetnike, FINU?
Što će se promijeniti u novom ovršnom zakonu za dužnike, a što za vjerovnike, koliko će iznositi naknade za javne bilježnike, odvjetnike, FINU?

Odgovore na ta pitanja, u emisiji „U mreži Prvog“, dali su
državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić, odvjetnik i član radne skupine Hrvatske odvjetničke komore Mićo Ljubenko te dopredsjednik udruge Blokirani Sarajko Baksa.

Salapić je rekao kako će Ovršni zakon sredinom ožujka ići u proceduru u Hrvatski sabor.

- Mi smo završili javno savjetovanje i ima oko 400 komentara na prijedlog novog Ovršnoga zakona. Unutar Ministarstva pravosuđa razmotrit ćemo sve primjedbe koje smo dobili i naravno uvažiti one za koje smatramo da su prihvatljive. S obzirom da se radi o vrlo osjetljivom pitanju za naše građane, važno je da se o ovome javno raspravlja, otvoreno govori, bez ikakvih namjera da netko nešto skriva. Namjera Vlade Republike Hrvatske imati bolji Ovršni zakon, osjetljiviji nego do sada, jeftinijeg postupka, s manje troškova i to je ono što smo željeli postići, naglasio je Salapić.

- Međutim, sada kada je samo Ministarstvo pravosuđa dalo svoj prijedlog, sada kreće ona faza politikantstva na temu ovoga zakona koji je vrlo osjetljiv. Populizam je u Hrvatskoj prisutan pa evo, nijedna stranka nije dala svoj prijedlog osim Vlade. Mi razmišljamo kako pomoći građanima, kako smanjiti broj blokiranih, i to je socijalno osjetljivo pitanje. Međutim, u parlamentu se događa to da na ovom zakonu, na ovim teškim mukama naših građana netko želi postići političke bodove, istaknuo je.

Ljubenko je naglasio kako su odvjetnici bili uključeni u izradu novog zakon od samog početka. Odvjetnička komora je dala cijeli niz prijedloga.

- Jedan od prijedloga koji je uvažen je takozvana alternativna ponuda u ovrsi. Dakle, da se u prvom dokumentu kada ga ovršenik dobije, odmah iskaže jedan fiksni iznos koji će vjerovnik tražiti kao ponudu i u roku od osam dana, građanin ovršenik ima pravo to platiti i tada prestaje posao za sve. Za sud, za Finu, pa i za odvjetnike. Slobodna volja vjerovnika da on procijeni kako može postići svoj cilj. Očekujemo dobar efekt. Usput rečeno, nešto slično principijelno se događa već godinama sa prekršajnim kaznama. Građani su to odlično primijetili i puno, puno je veća efikasnost i plaćanja i rasterećivanja sustava, govori Ljubenko.

- Mi smo rekli da bi se trebao promijeniti redoslijed. Ne prvo plaćati kamatu, pa glavnicu, nego idemo glavnicu staviti ispred kamate zbog više razloga. To bi olakšalo i otpisivanja i sporazumijevanja i konačno deblokiranje jednog dijela broja građana. Treća stvar koju smo otvorili je pitanje, trebaju li ovrhe za najniže iznose, recimo ispod sto kuna, uopće ići u ovršni postupak, ističe.

Baksa je rekao kako mijenjanje redoslijeda može doprinijeti da cijeli postupak, bude brži i humaniji prema ovršeniku.

- Često se događa da je to dugovanje nenaplativo upravo iz tog razloga jer taj jadni dužnik cijelo vrijeme samo otplaćuje kamate, on se glavnice ni ne dotakne. Razlog je u vrlo niskim primanjima, odnosno izostanku primanja u slučaju da osoba ostane bez posla. Mi moramo biti svjesni da ne postoji jedna ovrha. Oni koji su blokirani oni imaju više ovrha i kada počinjete servisirati kamate i troškove, vi do kraja života nećete dotaknuti glavnicu. Ono što je pozitivno u ovom trenutku je to da se pojavila jedna šira svijest koja ne gleda svoje uske parcijalne interese nego gleda situaciju u cjelini, govori Baksa.

Salapić naglašava kako ovršni zakon u svakoj državi, pa tako i u Republici Hrvatskoj, služi za prisilnu naplatu potraživanja dužnika koji zbog određenih razloga vjerovniku nije ispunio svoj dug.

- Moramo gledati i socijalni element. Mi pokušavamo vratiti dostojanstvo dužniku, a to je da čovjek na određene načine, uz određenu pomoć može vratiti dug. Novost je i način obavještavanja. Više nitko neće moći biti u ovršnom postupku ako o tome nema obavijest, kao što se događalo do sada, rekao je.

- Ako se ne može dostaviti u sandučić dužniku obavijest, stavlja se na oglasnu ploču suda, a u tom trenutku će dobiti na svoju kućnu adresu obavijest da se nalazi pod ovrhom. Primio ili ne primio to. Dakle, obavijest će dobiti, naglašava Salapić i  dodaje kako -nemamo svi e-građani sustav, nemamo svi pristup internetu, ali potrudit ćemo se da kroz Finu, kroz Hrvatsku poštu, kroz ljude i institucije, koje će sudjelovati u tom postupku, svatko bude na vrijeme obaviješten.

Salapić je istaknuo kako će se ovrha vraćati pod nadzor sudova, a sud će biti taj koji će javnim bilježnicima dati novu ulogu pomoćnika i povjerenika sudova. Javni bilježnik će imati ulogu da kao povjerenik suda sudu dostavi rješenje o ovrsi. Sud je taj koji nadzire javnoga bilježnika. Trošak javnoga bilježnika po novome je potpuno drugačiji nego do sada.

- Ako je vrijednost spora do pet tisuća kuna trošak je 200 kuna, u tom se trošku svi moraju naći. Iznad pet tisuća kuna trošak je 300 kuna fiksno, u tome se svi moraju naći. Odgovornost Vlade je da Ovršni zakon kojeg ćemo sada donijeti bude bolji i pravedniji i normalniji nego što do sad imamo. Nemoguće je da je kamata veća od glavnice. Nemoguće je da dužnik ne zna da će biti blokiran. Nemoguće je da čovjek ne zna da postoji dug, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!